Vesireittejä

Aina iloinen Kööpenhamina on tunnettu mahtavista pyöräteistään, jotka eivät useinkaan ole mitään kapeita kaistoja vaan varsinaisia valtaväyliä. Tulossa on jopa polkupyörien moottoritie.
Tanskalaiset näyttävät mallia myös toisen kulkumuodon hallitsemisessa: lämpimän keltaiset vesibussit liikennöivät keskustan uusien ranta-alueiden välillä mukavasti ja tehokkaasti. Hyöty on todella suuri: matka taittuu paljon mukavammin kuin siltojen kautta kiertämällä. Matkanteko on myös hauskaa. Vesillä liikkumisessa on aina oma tunnelmansa ja uusia asuinalueita pääsee ihailemaan kauempaa, kokonaisuutena. Eikä maksa paljon, vain tavallisen julkiseen liikenteen lipun verran. Toimivuuden perusedellytys on se, että vuoroja on tarpeeksi usein, jotta alusta todella kannattaa jäädä odottamaan. Kööpenhaminassa tämä toteutuu ja vesibussit ovat luonteva osa kaupungissa liikkumista.

Toivon, että Helsingissä otettaisiin mallia hienosti tomivasta systeemistä. Miten mukavaa olisi matkustaa vaikka Jätkäsaaresta Kalasatamaan vesireittejä, kaupungin siluettia ihaillen ja keskustan ruuhkilta turvassa!