Vapaus epäonnistua

Maisterivaiheen ohjelmiin haku on alkanut. Hakuesite on saatavilla sivustolta http://www.aalto.fi/fi/studies/ Tänä vuonna sen iskulauseena on “vapaus onnistua”: “Ihmiset tekevän Aallon, ja he ovatkin tärkein voimavaramme. Siksi haluamme innostaa opiskelijoitamme oppimaan, viihtymään, rikkomaan rajojaan ja ottamaan osaa paremman maailman rakentamiseen. Kannustamme opiskelijoitamme toteuttamaan unelmiaan ja saavuttamaan tavoitteensa opinnoissa ja työelämässä.

Entä tilanteessa, kun unelma näyttää jäävän saavuttamatta? Miten kohdata epäonnistuminen? Kansainvälinen Epäonnistumisen päivä (13.10.) esittää epäonnistumisen luonnollisena osana eteenpäin suuntautuvaa elämää. Entinen uutisankkuri Arvi Lind kertoo epäonnistumisestaan, kun jätti 1960-luvulla työkiireidensä takia akateemiset opinnot kesken. Professori nimitti häntä yhteiskunnan hukkainvestoinniksi. Lind on myöhemmin leikkimielisesti kertonut, että Jean Sibelius oli vain oikeustieteen ylioppilas ja Aleksis Kivi oli vain filosofian ylioppilas. (1990-luvulla teekkaripiirissä puhuttiin ikiteekkari Pekka Vennamosta; onhan näitä.)

Mikael Jungner kertoo, että Ylessä ideoitiin jaettavaksi jokaiselle työntekijälle “vapaudu vankilasta” -kortti, jonka voisi kerran vuodessa löydä esille epäonnistuttuaan. Ajatuksena oli kannustaa työntekijöitä ottamaan riskejä.

“Vapaus epäonnistua” toteuttaisi yhtälailla yliopiston ja ylioppilaskunnan sanomaa luovasta intohimosta opiskeluun ja työntekoon. Monot suoraksi ja mokaamaan.