Välittäjäainereservistä vielä

Luennolla kysyttiin välittäjäaineiden mahdollisesta loppumisesta aksonipäätteistä, jolloin signaalivälitys solusta toiseen luonnollisesti kärsisi. Vastauksesta unohtui yksi tärkeä näkökulma, eli ravinto. Esimerkiksi serotoniinin (5-HT eli 5-hydroksytryptofaani) syntetisointi tarvitsee tryptofaania, joka on yksi alle kymmenestä välttämättömästä aminohaposta, eli aminohappo jota ihmiselimistö ei pysty valmistamaan muokkaamalla muista aminohapoista. Jos siis emme saa tryptofaania riittävästi ruokavaliosta, ei serotoniiniakaan voi olla riittävästi, koska tryptofaanin tarjonta rajoittaa sen syntetisointia.

Tryptofaanidepleetion (poistamisen ruokavaliosta) on todettu johtavan masennusoireisiin, ainakin ennestään masentuneilla potilailla. Depressiotahan hoidetaan usein SSRI-lääkkeillä, jotka vahvistavat synapsirakoon vapautetun serotoniinin vaikutusta estämällä sen takaisinoton soluun (samalla myös kierrätyksen). Tällöin lienee selvää, että jos masennusoireet johtuisivat tryptofaanin puutteesta, ei SSRI-lääkitys ainakaan parantaisi asiaa: sehän ei lisää serotoniinin määrää elimistössä hiukkaakaan, vaan päinvastoin hukkaa sitä!

Yleisesti voidaan sanoa, että monipuolinen ruokavalio ja terveet elämäntavat auttavat siihen, että välittäjäaineita on riittävästi tarjolla. (/moralisointi)

Kommentoikaa vapaasti!