TKK:n Linux-palveluiden alasajo surullista

IT-palvelukeskus on yksipuoleisesti päättänyt, etteivät opiskelijat tarvitse etäyhteyttä Linux-työasemille. Vain palvelimet kosh ja vipunen ovat enää käytettävissä. Tällä päätöksellä tehdään hallaa sekä strategisesti että käytännössä.

Linux-ympäristön käyttö ja sen oppiminen tukee avoimien innovaatioiden periaatetta (open innovation). Avoimeen lähdekoodin ekosystemiin perustuva järjestelmä avaa sellaisia mahdollisuuksia, joita Aalto-yliopiston kaltaisen uuden tekijän oletetaan hyödyntävän. On ideologisesti ja strategisesti mieletöntä, että uusia lähtöjä tavoitteleva yliopistoinsituutio omaksuu valtiollisen hallintologiikan, joka jyrää alleen luovutta tukevan monimuotoisuuden.

Käytännön näkökulmasta etäkäyttömahdollisuus on poistettu. Aiemmin Linux-työasemilla tehdyt raskaammat laskentatyöt ja ohjelmien käätäminen ja koeajo joudutaan nyt tekemään palvelimilla, joissa ne haittaavat muita käyttäjiä. Raskaat työt, tai muistia vuotavat koeajot vievät puhdit koneesta. Kärjistetysti tilanne on sama, kuin jos osoitettaisiin sama tila tenttiin pänttääjille ja väittelykerholle: huono tilajärjestely aiheuttaa sen, että väittely häiritsee pänttäystä. Väittely itsessään on välttämätöntä, jos haluaa kehittyä siinä ja oppia sitä.

Päätös on siis sekä ideologisesti arveluttava, että käytännössä ärsyttävä. Herää kysymys aiotaanko siirtyä pois kokonaan Linux-järjestelmän käytöstä, sillä uusille opiskelijoille ei kuulopuheiden mukaan lähtökohtaisesti enää jaeta Linux-tunnuksia. Tällä hetkellä kuitenkin useat opiskelijat, joiden kanssa olen keskustellut, toivovat Linux-palveluiden palautumista. Koska IT-palvelukeskuksen kanta asiaan on, etteivät opiskelijat tunnu kaipaavan menetystään, esitän tässä lopussa sekä pyynnön että vaateen Linux-palveluiden palauttamisesta.

Ville Lehtola
Linux-palveluita aikanaan pitkään käyttänyt