Testissä: Apple iPad

Vipu-tiimi hankki testattavaksi Applen iPadin ja olemme vuorollamme käyttäneet sitä. Mitä laitteesta on selvinnyt?

Applelle ominaiseen tapaan laite toimii sulavasti ja käyttäminen sujuu jo parin minuutin opettelun jälkeen. Päivittäisten uutisten ja sähköpostin lukeminen, sekä verkossa surffailu toimii sujuvasti ja kannettavakin saa olla rauhassa. Kannattaa kuitenkin huomioida ettei laitteella toimi suinkaan kaikki verkkopalvelut ja kannettava on edelleen hyvä pitää käden ulottuvilla. Esimerkiksi Flash-tukea ei ole. Kokonsa ansiosta iPad on kätevämpi kaivaa esille esim. junassa kuin perinteinen kannettava, kenties vieden voiton jopa minikannettavista.

Halvimman mallin hankkijat joutuvat olemaan WiFi-verkkojen armoilla, joita ei ole tarjolla esim. lähijunissa tai linja-autoissa. Jos uskoo tarvitsevansa jatkuvaa verkkoyhteyttä on syytä harkita 3G-mallin hankkimista.

Sovellukset ja App Store

Applen valttikorttina on huikean laaja sovellusvalikoima, jonka selaaminen ja käyttöönotto on helppoa App Storen ansiosta.

WordLens – Kamera tunnistaa näkemänsä tekstin, ja kääntää sen eri kielelle muuttaen iPadin ruudulla olevan tekstin toiselle kielelle. Alla oleva video esittelee toiminnon paremmin.

GoSkyWatch – Hyödyntää iPadin GPS-paikannusta, kompassia sekä kiihtyvyyssensoreita. Näiden tietojen avulla voit osoittaa iPadin kohti taivasta ja ohjelma kertoo mitä tähtikuvioita katsot. Nyt tähtien sijainti selviää päivänvalossakin.

Kokemuksia käyttäneiltä

Poika, 12 v. Tykkäsi pelikäyttöliittymästä eli vaikka pelien taso ei yllä ihan pelikonsolien tasolle, niin on vaihteeksi kivaa pelata kosketusnäytöllä ja heiluttelemalla laitetta. Voi valita myös vapaammin, missä pelaa, vaikka sängyssä (ja piilossa vanhemmilta).

Poika, 14 v sanoi lyhykäisesti vaan, että laitteeseen kyllästyy aika nopeasti, koska se on kömpelömpi kuin tietokone eli jos ei ole kauheesti tarvetta liikkua laitteen kanssa, tietokone on paljon kätevämpi. Mm. Kirjoittaminen iPadilla on paljon hitaampaa. Sanoi, että laite on passeli pikkulapsille, jotka tykkäävät pelailla.

Apple iPad

Itse laitteesta puhuttaessa on hyvä aloittaa kysymällä “Mitä sillä oikeasti tekee?”, sillä iPadista puuttuu kannettavan tietokoneen monipuolisuus, liitännät ja suorituskyky. Samalla siitä puuttuu pienemmän puhelimen puhelu- ja tekstiviestimahdollisuudet. Mitä sillä siis voi tehdä, kun se ei ole matkapuhelin, eikä oikein tietokonekaan?

Ensivaikutelma

Laitteen muotoilu on erittäin viimeistelty, ja alumiinista tehty runko on tukeva. Laite on kokoisekseen raskaan tuntuinen ja painoa onkin 680 grammaa. Sylissä tai pöydällä iPadin käyttö on miellyttävää, mutta sitä ei mielellään kannattele käsissään.

Näyttö ja lukeminen

Näyttö on suuri ja kirkas ja sen tarkkuus on hyvä. Ulkokäytössä näytön heijastavuus on häiritsevää. Kirkkaus on säädettävissä erittäin himmeäksi jolloin lukeminen onnistuu pimeässäkin rasittamatta silmiä. Kirjan lukeminen muuten kuin lineaarisesti alusta loppuun on hankalaa. Tenttiin lukeminen on usein hyppimistä kirjan sivulta sivulle eri kirjojen välillä.

Ongelmia liittyy e-kirja formaatteihin. Ongelma ei koske pelkästään iPadia vaan muitakin lukulaitteita. Formaattien kirjo on vielä liian laaja ja aiheuttaa tarpeetonta tuskaa käyttäjän näkökulmasta. Applen kirjakaupasta ostetut kirjat toimivat vain Applen laitteissa. Tämän lisäksi voit ladata PDF-tiedostoja iBook-kirjastoosi.

Käyttö ja ominaisuudet

Ennen varsinaista laitteen käyttöönottoa pitää luoda Apple-tili iTunesissa. Jos luot Apple-tunnuksesi luottokortillasi madaltaa tämä ostosten tekoa App Storessa kun ostamiseen riittää jatkossa vain Apple-tunnuksella kirjautuminen. Helppouden varjopuolena on kuin huomaamatta tehdyt heräteostokset.

iPad käyttää iPod Touchista ja iPhoneista tuttua iOS-käyttöjärjestelmää. iPadin käyttö on välittömästi tuttua niille jotka ovat käyttäneet iPhonea tai iPod Touchia. Verrattuna pienempään iPhoneen suurempi näyttö tarjoaa enemmän valikkoja samalla ruudulle, joka nopeuttaa käyttöä, mutta pääsääntöisesti käyttöliittymä on identtinen.

Kiihtyvyyssensori on erinomaisen tarkka jonka avulla erinäiset sovellukset tietävät laitteen asennon. Enhanced Reality-sovellukset osaavat käyttää laitteen kameraa ja paikannusta samanaikaisesti siten, että iPad “tietää” mihin katsot. Tämän jälkeen iPad lisää kameran kuvaan tietoa näkemästäsi, esimerkiksi lähellä olevat ravintolat ja muut palvelut. Koska sama toiminto on mahdollista myös matkapuhelimissa, on hieman kyseenalaista käyttää suurempaa iPadia tässä tapauksessa.

Akkukesto

Apple lupaa 10 tunnin akkukestoa nettisurffailussa, videon katselussa tai musiikin soittamisessa. Käytännössä iPadin akku kestää minkä valmistaja lupaa ja päällekin. Elokuvaa toistuvasti toistettaessa näytön ollessa kirkkaimmillaan akku kesti yli 11 tuntia. Näytön ollessa pois päältä ja pelkkää musiikkia kuunneltaessa kuulokkeilla akkukesto lasketaan päivissä. [Lähde: PC World]

Yhteenveto

Apple on tuonut markkinoille laitteen joka tekee minkä lupaa, kysymys on lähinnä siitä tarvitseeko laitetta siitä huolimatta. Jos omistaa jo älypuhelimen ja kannettavan tietokoneen, ei iPad tuo lisäarvoa näiden laitteiden lisäksi. iPad on kuitenkin mielenkiintoinen vaihtoehto niille jotka haluavat erittäin pelkistetyn korvikkeen tietokoneelle jonka ylläpitämisestä ei tarvitse juuri pitää huolta muuten kuin akun lataamisen osalta.