Tenttiin valmistautumista Google Docsilla ja opettajien aktivointivälineitä

Eräs opiskelija kertoi vinkin tenttiin valmistautumisesta: kaveriporukka jäsentelee ja kirjoittaa yhdessä kurssin pääaiheita Google Docsissa. Kirjoittamista voi tehdä hajautetusti kukin sopivasta paikasta ja sopivaan aikaan. Dokumenttiin voi kirjoittaa kommentteja huomioksi toisille. Opiskelija kertoi, että joskus opiskeluporukka toimii joskus fyysisestikin yhdessä. Minusta oiva vinkki (elleivät opiskelijat käytä jo tätä hyväkseen!).

Tänä syksynä olen nähnyt ja kokeillut muutama teknisiä värkkejä:

Kokeilin itse Google Docsia luennon aktivoinnissa orientaatiokurssilla, https://docs.google.com/document/d/1MyOhfcfcskDcCAdSKRskuRIh6uyZBQCMLoDVN2pBMwM/edit . Opiskelijoista suurella osalla on käytettävissään kannettavat tietokoneet tai tabletit, joilla voi osallistua kirjoittamiseen. Lumia 800:lla onnistui lähinnä lukeminen; kirjoittaminen tietokoneversiolla erittäin tahmaisesti. Tarkoitushan toki on, että tekniikka ei astu tässä päärooliin. Hajautettu työpöytä mahdollistaa “kaikkien” osallistumisen esim. aivoriihessä, palautteen keräämisessä tai muussa ideoinnissa. Opettajan on muistettava pitää kontrolli, mikä voi olla hankalaa kun dokumentit jäävät auki opiskelijoiden omille koneille.

HIIT-tutkimuskeskuksen lanseeraamassa Presemo-palvelussa opiskelijat voivat äänestää ja kirjoittaa vapaata tekstiä koneilla ja kännyköillä (WLAN). Tässä opettajalla on valta näyttää tuloksia ja ohjata toimintaa.

Fysiikan opetuksessa käytetään eräillä peruskursseilla klikkereitä. Lehtori Jouko Lahtinen demonstroi niiden käyttöä fysiikan opetuksen seminaarissa marraskuussa 2012. Olin positiivisesti yllättynyt niidenkin toiminallisuudesta, kun luento-osuus on huolellisesti suunniteltu ja kysymykset valittu palvelemaan opetuksen aktivointia. Jokainen opiskelija saa luennon ajaksi lainaan pienen fyysisen lähettimen (numerot 0-9), joka lienee toiminnaltaan pienessä tilassa varmempi kuin WLAN-yhteyksiin perustuvat. Päätelaitteita on 250 eli suuren massakurssin tarpeisiin ja vastaanotin on USB:en liitettävä pieni mokkula.