Surkea palkkapäivä

Aloitin Aalto yliopistolla töissä noin kuukausi sitten, innokkaana kesätyöläisenä. Palkka ei ollut mahtavin, mutta pääsisin tekemään tutkimusta mielenkiintoisessa ympäristössä. Alle kuukaudessa Aalto on onnistunut muuttumaan hienosta mahdollisuudesta kyseenalaiseksi vaihtoehdoksi.

Muutos on radikaali, mitä siis tapahtui? Palkastani pidätettiin yllättäen 60 % ennakkopidätyksenä, vaikka verokorttini on Aallolla.

Kuten kuuluukin, työsuhteen alussa allekirjoitin työsopimuksen, täytin henkilötietolomakkeen ja annoin verokorttini toimitettavaksi eteenpäin. Henkilötietolomakkeesta oli tietenkin raksittuna “verokortti toimitettu liitteenä”-kohta ja asian piti olla kunnossa.

Voitte siis arvata, millainen ilmeeni oli avatessani palkkalaskelmaa. Korkea ennakkpidätys oli karvas yllätys. Ennakkopidätys oli jopa suuri, että loppuvuoden veroprosentiksi tulikin puhdas nolla — ja silti taitaa tulla veronpalautuksia.

Ymmärtäisin tämän 60 % pidätyksen hyvin, jos en olisi toimittanut verokorttia. Niinhän sen kuuluukin mennä. Nyt kuitenkin olin hoitanut oman osuuteni moitteettomasti: olin jopa ruksinut, että haluan käytettäväksi B-verotusmallia.

Olen pettynyt, ettei kukaan ottanut yhteyttä ja kysynyt minulta, että mitä sille verokortille sitten oikeastaan kävi (niinkuin minä tietäisin) tai edes tarkistanut, että moinen on todellakin annettu toimitettavaksi ja selvittänyt, että missä se on tällä hetkellä. Kokemukseksi jäi, ettei asioita hoidettu niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista, ja se tulee näkymään arjessani hyvin selvästi.

Pohdin mahdollisuutta paeta yliopistolta koeajan puitteissa ja soittaa teollisuus vielä kerran läpi, ettei siellä olisi tarvetta vielä yhdelle työntekijälle.

Kirjoittaja on kesätöissä perustieteiden korkeakoululla. Hän kuvailee muutamia Aalto-kokemuksiaan tässä anonyymissä blogissa. Seuraava tarina kuvaa tietotekniikkapalveluita.