Solujen viestijärjestelmät

Tämänpäiväisen luennon aiheena olivat solujen viestintäjärjestelmät; erityisesti keskityttiin solun kasvun ja erikoistumisen säätelymekanismeihin. Luennoitsijana toimi Kati Kolin, solu- ja molekyylibiologian dosentti Helsingin Yliopistolta. Solujen erilaisia viestijärjestelmiä oltiin aiemmin sivuttu lukion biologian kursseilla ja tuolloin ne olivat vaikuttaneet mielenkiintoisilta, joten odotin luentoa innolla. Aihe sattui muutenkin sopivasti, sillä kirjoitin juuri viime viikonloppuna ryhmäni lukupiiriraporttiin osiota solukalvon toiminnasta ja käsittelin tekstissäni pintapuolisesti solujen viestintäjärjestelmiä, joten lukioaikaiset asiat olivat ehtineet hieman palata mieleeni eikä aihe tuntunut liian vieraalta.

Kolin alotti kertomalla solujen kasvusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, kuten kasvuympäristöstä sekä kasvutekijöistä. Kolin havainnollisti hyvin kasvutekijäreseptorien toimintaa ja kertoi mieleenpainuvia esimerkkejä. Eräs näistä esimerkeistä käsitteli D –vitamiinia ja sen elimmistön toiminnan kannalta edullisia ominaisuuksia. Tunsin oitis piston omassatunnossani, sillä omat D –vitamiinitablettini lojuvat edelleen avaamattomassa purkissaan.

Kolinin kertoessa telomeerien vaikutuksesta solun elinikään, mieleeni muistui aiemmin katsomani tiededokumentti. Dokumentissa pohdittiin ikääntymisen syitä ja mahdollisuuksia pidentää ihmisen elinikää telomeereja pidentämällä. Olisi mielenkiintoista tietää onnistuisiko eliniänodotteen pidentäminen pidempien telomeerien avulla käytännössä.

Luentonsa aikana Kolin käsitteli myös solujen erikoistumista kantasoluista sekä syövän kehittymistä. Syövän kehittyminen on mielestäni mielenkiintoinen prosessi ja vaikka sen vaiheita ei vielä kovin tarkkaan tunneta, on mielestäni uskomatonta että monimutkaisesta ja tapauksittain vaihtelevasta tapahtumaketjusta on saatu niinkin paljon selville. Hämmästyin erityisesti sitä kuinka nerokkaasti syöpä kykenee kääntämään elimistön säätelymekanismit hyväkseen.

Luento oli mielestäni oikein onnistunut. Erityisen hyväksi piirteeksi koin selkeät kuvat, jotka selvensivät kerrottua asiaa. Kolinin luennon väliajalla esittämät kertauskysymykset ensimmäisen tunnin aiheista tulivat yllättäen tarpeeseen, sillä keskittyneestä kuuntelemisesta huolimatta kertauskysymysten läpikäynnissä huomasin osan alkutunnin asioista jo unohtuneen, mutta ne palasivat onneksi nopeasti mieleen. Olisin kuunnellu aiheesta mielelläni enemmänkin ja toivon, että siihen tarjoutuu vielä joskus mahdollisuus.