Solujen metabolia, Nina Peitsaro

Viimeisimmän luennon oli pitämässä Nina Peitsaro ja aiheena oli solujen metabolia, mikä tarkoittaa solujen aineenvaihduntaa. Luennolla käytiin kuusi eri aihetta läpi, jotka olivat glykolyysi, mitokondrio, rasvahappojen oksidaatio, sitruunahappokierto, oksidatiivinen fosforylaatio ja solun energiametaboolian säätely. Tämä tekikin luennosta vähän täyteen ahdetun, koska kaikki aiheet käytiin kahdessa tunnissa.

Luento lähti liikkeelle glykolyysistä, ja se käytiinkin melko näppärästi läpi. Aihe oli minulle lukiosta tuttu, joten se toimi hyvänä kertauksena asiasta. Itse asiassa kaikki muutkin aiheista olivat ainakin jossain määrin tuttuja. Solun aineenvaihdunta on kuitenki sen verran monimutkainen ja laaja aihe, että luento ei kuitenkaan tuntunut turhalta. Paljon asioista oli päässyt unohtumaan ja luento virkisti muistia mukavasti.

Kokonaisuudessaan luento oli kuitenkin turhan täynnä asiaa, koska aiheeseen voisi käyttää reilusti enemmänkin aikaa. Tämän takia välillä oli vaikea jaksaa pysyä perässä. Luennoitsija Peitsarosta kuitenkin huomasi, että hän osasi asiansa ja hän osasi selittää kaiken hyvin. Oli kuitenkin hyvä, että myös tämän aiheen sai palautettua mieleen.