Sokerit, Risto Renkonen

Kaikki sokerit täytyy siis pilkkoa joko rakennusaineiksi tai energiaksi. Mikä/miten tämän valinnan tekee/tapahtuu? Sokeri eli hiili_hydraatti kertoo mukavasti mistä sokeri suurimmaltaosin koostuu eli hiilestä ja vedestä.  Luennoitsija kertoi penisiliini-johdannaisilla antibiooteilla olevan hyvin vähän sivuvaikutuksia ihmisiin, koska ne vaikuttavat sellaisiin sokereihin, joita ihmisestä ei löydy. Pystyttäisiinkö samaa ominaisuutta hyödyntämään enemmän toisissakin antibiooteissa, sillä tuntuu, että jotkut antibiootit tekevät melkein enemmän haittaa kuin hyötyä. Sokereilla on tärkeä tehtävä elimistössä erilaisissa tarttumis/sitoutumis -mekanismeissa. Asia on hieman kaksipiippuinen juttu, sillä sokerit edistävät myös bakteerien tarttumista. Sokerit voivat keskenään tarttua lähes mihin tahansa hiiliryhmään, “kuin kärsä häntään”. Hyvin tuli kerrattua että laktoosi tosiaan tarkoittaa maito_sokeria ja luennoitsija kävit todella havainnollisesti laktoosi-intoleranssin mekanismit läpi. 2x glukoosia yhdessä on trehaloosi, eikä sitä löydy ihmisestä. Se kuitenkin on hiivojen ja bakteerien jäätymisenesto, vaikkakin jäi ihmetyttämään, että miten se oikein toimii.

Ihminen ei osaa pilkkoa selluloosaa, koska suolistossamme ei ole sellulaasaa. Esim. lehmillä on ruoansulatuskanavassa sellulaasaa tuottavia bakteereja. Tässähän olisi oiva rako taas parantaa maailmaa ja istuttaa ihmisten ruoansulatuskanaviin sellulaasaa geenimuuntelulla tai suoraan purkista; nälänhätää saadan pienemmäksi. Ötököiden yms. kitiinikin on sokeri. Käy yhä selvemmäksi, kuinka tärkeitä sokerit loppujenlopuksi ovat. Sokerit voivat olla myös todellista myrkkyä. Monimutkainen lipopolysakkaridi (LPS) erittyy bakteerista ja aiheuttaa kuolemia vuosittain.Toisaalta sokeri liittyy läheisesti verityypin määrittämiseen.

Sokereita tutkitaan NCR:llä ja massaspektrometrilla. Massaspektrometri on siitä huono, että sokerit ovat samanpainoisia eli avaruudellinen muoto on merkittävämpää. NCR on uudempi tekniikka ja on ollut erittäin hyvä sokeritutkimuksessa. Sokeritutkimus on merkittävää, sillä esim flunssavirus tarttuu pisaratartuntanta sokereiden avulla. Siinä olisikin miljoonat kasassa, jos joku keksisi absoluuttisen flunssalääkkeen. Luennon lopussa oli hauska esimerkki hiihtoliiton EPO:sta, joka oli mielenkiintoinen ja jäi mieleen. Sokereilla on myös tärkeä merkitys syövän etäpesäkkeiden syntymisessä; tutkimuksella voitaisiin tämäkin ehkä estää.