Seminaariesitelmät

Kirjoitan näin kollektiivisesti kaikista seminaariesitelmistä.

Tehtävänannossa lukee, että seminaaritöissä perehdytään 2000-luvun maisema-arkkitehtuurin keskeisiin suunnittelukohteisiin. Valitettavasti muutamassa minua jäi häiritsemään se, kuinka paljon keskityttiin 1800-1900-luvun maisema-arkkitehtuuriin, vaikka tarkoitus oli esitellä uusia teoksia. Tietysti jos maalla on vahva historia maisema-arkkitehtuurissa tai siellä on joku tai joitain historiallisesti tärkeitä kohteita, pieni historiakatsaus on tarpeen.

Seminaariesitelmistä huomasi sen, miten maisema-arkkitehtuuri on jokaisessa maassa kehittynyt historian saatossa todella paljon. Joka paikassa maisema-arkkitehtuuri on melko poikkeuksetta muuttunut ympäristöystävällisemmäksi tai ottaa ympäristön paremmin huomioon. Yleensä uudemmat teokset ovat sijoitettu niin, että ne ovat melkein osa maisemaa, sulautuvat ympäristöönsä. Osa teoksista on myös paljon huomiota herättävämpiä ja kantaaottavampia kuin aikaisemmin.

Oli myös mielenkiintoista huomata, kuinka paljon maisemanmuodot ja luonnonilmiöt sanelevat ehtoja maisema-arkkitehtuurille. Esimerkiksi Kiinassa tulviminen, Alankomaissa maan vajoaminen ja tulviminen. Myös erikoiset maisemanmuodot ovat antaneet maisema-arkkitehdeille inspiraatiota kohteisiin. Esitelmissä tuli esille todella mielenkiintoisia kohteita, joihin haluaisin itse matkustaa. Parhaat kohteet avarsivat mieltä ja antoivat uusia näkökulmia maisema-arkkitehtuuriin ja omiin näkemyksiini.

Tein serkkuni Ollin kanssa seminaariesitelmän Ranskasta. Emme halunneet tehdä mitään suurta historiakatsausta, mutta Versailles oli pakko mainita! Kohteiden valinta oli melko vaikeaa. Tietysti oli “must”-kohteita, mutta uusia kohteita oli sen verran paljon, että niitä piti vähän valikoida. Esitelmän teko oli kivaa ja opettavaista. Oli mielenkiintoista tutustua niin moneen maisema-arkkitehtiin ja heidän töihinsä. Erilaisia töitä oli laidasta laitaan – huumorisia ja kantaaottavia sekä hillittyjä ja kauniita.