Rooma

Vietin elokuun alussa pitkän viikonlopun Roomassa. Ajankohta ei varmastikaan ollut paras Roomassa vierailuun, sillä paikan päällä oli todella kuuma ja turisteja oli riittämiin. Kuten Lilja omassa blogikirjoituksessaan totesi William H Whytea lainaten: ” ihmiset hakeutuvat aurinkoon silloin, kun varjossa on liian kylmä. Kun läpötila nousee, aurinko ei enää ole välttämätön.”  Tämän sai todellakin huomata Roomassa.  Vatikaanin museon sisäpihalla , jossa turisteja oli ainakin tähän vuoden aikaan riittämiin oli keskipäivän kuumuudessa kaikki puistonpenkit aivan tyhjillään.

koulu

Rooman kadut ovat hyvin erilaisia verrattuna Helsingin katuihin. Roomassa on paljon pieniä kapeita katuja aivan turistinähtävyyksien läheisyydessä, jotka ovat kuitenkin ihme ja kumma aivan tyhjillään. Joillekin ahtaat tyhjät kadut saavat aikaan turvattoman olon myös päiväsaikaan. Omasta mielestäni pienet kadut ovat vain sieviä ja niillä onkin ihana vaellella ja löytää itsensä mitä upeimmista paikoista, joihin jokainen turisti ei löydä. Tietenkään päivän pimetessä, en minäkään välttämättä valitsisi syrjäkatuja liikkumiseen.

koulu1

Colosseumilta lähtevä  via dei Fori Imperiali on esimerkki sellaisesta kadusta joka on kaikin puolin epämiellyttävä. Se on täynnä pieniä turistikojuja ja katumyyjiä jotka yrittävät väen väkisin myydä kaikkea mahdollista turistikrääsää. Kadulla ei pääse auringolta suojaan ja runsaasti liikennöidyn autotien takia tien ylittäminen on hyvin vaikeaa. Varsinkin jalankulkijalle tämä katu on siis todella ikävä vaihtoehto.  Runsaiden turistilaumojen joukossa lymyävien taskuvarkaiden pelko on myös koko ajan läsnä. Edes kadun varrella olevat upeat rakennukset eivät pelasta vaikutelmaa ja sen takia emme viihtyneet kyseisellä kadulla yhtään pidempään, kuin mitä oli pakko.

koulu2

Rooman valttikorttina ei ole välttämättä vehreys. Puistoja on melko vähän kaupungin kokoon nähden. Rooman kaupungin laidalla, Espanjalaisten portaiden takana alkaa Villa Borghese, joka on kohtalaisen suuri puisto.  Puistoon saapuessani olin melko pettynyt, odotin vehreitä nurmikoita, vesiaiheita, kauniita istutuksia. Odotin jotain saman tyyppistä puistoa, jollainen paavilla näytti olevan (ikkunasta vakoiltuna).

koulu4

Puiston nurmikot olivat kuitenkin todella kuivat ja istutuksia ei juurikaan ollut näkyvissä.  Puisto oli polkuja lukuun ottamatta istutettu hyvin täyteen puita, mikä teki puistosta todella mukavan viileän ja varjoisan paikan. Puistonpenkillä istuessaan saattoi myös havaita pienen tuulenvireen ihollaan. Ensi reaktion jälkeen puisto oli miellyttävä kokemus, puut olivat kauniisti istutettu ja siellä oli mukava viettää aikaa suojassa keskipäivän kuumimmilta auringon säteiltä.  Onneksemme  vain suhteellisen harva muu turisti oli huomannut hyödyntää puistoa, saimme siis käyskennellä puistossa rauhassa ja riitti meille puiston polunvarrelta istumapaikkakin, varjosta tietenkin.

koulu5

Roomassa, kuten muissakin Italian kaupungeissa, on paljon eri kokoisia aukioita eli piazzoja,  joista löytyy usein jonkinlainen vedenottomahdollisuus. Suihkulähteet houkuttelevat vierelleen istumaan.  Varsinkin jos tarjolla on varjoisia paikkoja. Harmikseni emme lyhyen loman aikana ehtinyt käymään Villa d’Estessä. Onpahan yksi hyvä syy lisää palata Roomaan.

koulu6