Ristiriita yksilöllisissä ja ohjatuissa tutkintovaatimuksissa

Jälleen on aika pääsykokeiden, mikä tarkoittaa tietysti myös sitä, että uusi teekkaripolvi astuu ruotuun maanantaina 29.8.2011. “Opiskelija on kuin yksityisyrittäjä ilman palkkaa.” Tämä opintopsykologin antama luonnehdinta on aika raaka, mutta kuvaa tilannetta myös positiivisesti. Voit itse määritellä kiinnostuksesi kohteet ja ponnistella niiden eteen. Tutkintovaatimukset antavat ohjaavan rakenteen, ja saat opettajilta ja kanssaopiskelijoilta apua ja palautetta oppimisesta. Pääset itse päättämään, mikä on opiskelun ja ympäröivän maailman suhde sinun näkökulmastasi.

Kandidaatintutkinnon valmistelutyö on hyvässä vauhdissa. Kandidaattiohjelmien määrää pudotetaan reilusti. Valinnaisuutta karsittaneen ja siten yhä tarkemmin ohjataan, mitä opiskelijan pitäisi opiskella. Ja kaiken tämän päällä on ajatus itsenäisestä ja luovasta teekkarista, joka ottaa riskejä ja luo jotain aivan uutta. Miten opiskelija voi tätä ristiriitaa käsitellä? Miten tämän ristiriidan toisi esille syksyllä aloittavalle phuksille? Ehkäpä huumorin kautta: http://www.youtube.com/watch?v=LQqq3e03EBQ

“You don’t need to follow me. You don’t need to follow anybody. You’ve got to think for yourselves. You’re all individuals.”