Oppimispäiväkirja ti 20.3.

Aktiopotentiaali alkoi aukeamaan allekirjoittaneellekin, joskin täysin kärryillä en ole vieläkään.  Torstain harjoituksissa tätä sähköpuolta on ilmeisesti tarkoitus käydä läpi esimerkein ja itse laskien, joten eiköhän se tästä.  Synapsit, reseptorit ja noin kaksi miljoonaa välittäjäainetta — päällimmäisenä jäi mieleen, tupakointia joskus harrastaneena, eksitoiva nikotiinireseptori.  Jäin ihmettelemään G-proteiinikaskadeja — olen mielestäni lukenut aiemmassa elämässäni melko runsaasti biologiaa ja erityisesti evoluutiota käsitteleviä tekstejä, mutta G-proteiiniin, joka toimittaa tärkeää virkaa solunsisäisessä signaloinnissa, en ollut törmännyt koskaan aiemmin.  Tai ainakaan en muista, mikä ei tietysti olisi mikään ihme.

Monet aineet, kuten huumausaineet, eivät välttämättä vaikuta aivoissa sitoutumalla suoraan reseptoreihin, vaan vaikutusreitti voi olla epäsuora.  Esimerkiksi kokaiini toimii estämällä dopamiinin kuljetuksen pois sen jälkeen kun se normaalisti kerättäisiin takaisin.  Viipyilevä ylimääräinen dopamiini tuo hyvänolontunteen ja euforian, ei itse kokaiini.  Mielenkiintoinen tieto oli myös strykniinin vaikutustapa — se on glysiinireseptorin antagonisti.  Glysiinireseptori inhiboi selkäytimessä ja aivorungossa ja tämän mekanismin häiriöt aiheuttavat kouristuksia ja lopulta hengityselimistön lamautumisen.

Opimme synaptisesta integraatiosta, jossa neuronit muodostavat aksonien ja dendriittien avulla eteen- ja takaisinkytkentöjen verkon.  Tästä verkosta, jossain muodossa, koostuu aivoissamme oleva tieto ja oppimamme asiat.  Oppimista tapahtuu suuressa määrin ainakin aktiopotentiaalien vahventumisen takia ärsykkeen toistuessa.  Tämä ei ole kuitenkaan ainoa oppimisen keino, päätellen jyrsijöillä tehdyistä eläinkokeista.

Muistin rakenteesta on olemassa monia erilaisia hypoteeseja, joista mieleen jäi erityisesti isoäitisolu-, eli Jennifer Aniston -soluhypoteesi.  Tässä hypoteesissa ajatellaan jopa yksittäisen solun koodaavaan jotain muistoa.  Hypoteesille on jonkun verran kokeellistakin näyttöä.