Oppimispäiväkirja – luento 3

Kurssin kolmas luento käsitteli aktiopotentiaalia, synapseja, välittäjäaineita sekä synaptista muovautuvuutta. Synapsi oli entuudestaan ryhmällemme tuttu, mutta muuten luennolla tuli hyvin uusia asioita. Aktiopotentiaalin syntymekanismi oli mielenkiintoista ja uskomme sen osaamisesta olevan suurestikin hyötyä jatkossa. Luennolla esiteltiin yleisimpiä välittäjäaineita, mutta niistä ladottiin niin paljon faktoja pöytään peräkkäin, että aivan kaikkea ei saatu päähän ahdettua samalta istumalta. Välittäjäaineiden vaikutukset ja vaikutusreitit ovat kuitenkin niin mielenkiintoisia, että asiat tulee varmasti kerrattua myöhemmin paremmalla ajalla.

Luennolla puhuttiin myös käsitteestä “dendritic spines”, eli dendriittien pinnalla olevista nystyistä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulimme näistä ja ne herättivät kiinnostuksemme saman tien. Niiden yhteys sairauksiin, kuten Alzheimeriin, yllätti ainakin minut täysin.

Luennon lopussa käsiteltiin myös useamman solun systeemejä, mikä tuntui mukavalta kevennykseltä muuten aika raskaan asian jälkeen. Varsinkin mahdollisuus jatkaa kävelyliikettä vaikka selkäydin olisi poikki tuntuu suhteellisen tajuntaaräjäyttävältä.