Nepalilaista keittiökulttuuria

Kolmen viikon kiusasta on jäljellä enää kolme kokonaista päivää. Alan hiljalleen tottua liikuntarajoitteiseen elämääni täällä kampuksella. Ruokahuolto pelaa edelleenkin mainiosti ja kaverit ovat jaksaneet kyläillä päivittäin. Muutamaan kertaan olen jopa saanut mopokyydin kouluun ja kolmesti minut on kuskattu ulos syömään. Lisäksi ohjelmaan on kuulunut opetusta kriketin hienouksista ja euroopan jakapalloliigoista. Kiirettä on siis pitänyt ja olen täällä asuessa oppinut monia nepalilaisia tapoja ja taitoja. Tällä kertaa keskityn esittelemään nepalilaista keittiökulttuuria.

Tärkeää on muistaa jo aijemmin mainitsemani seikka että nepalilaiset ja eteenkin newarit rakastavat syömistä. Eräs newari-ystäväni totesi tänään etteivät newarit kykene säästämään kovinkaan helposti, sillä ylimääräinen raha sijoitetaan ruokaan. Heillä juhlaan kuuluu erilaisia ruokalajeja vaatimattomat 84 kappaletta.

Alan ymmärtää jotain nepalilasesta kokkaamisesta. Olen parhaani mukaan yrittänyt osallistua ruuan laittoon, vaikka usemmiten nämä käskevät minun vain istua alas ja avaavat telkkarin. En saa edes tiskata muuta kuin omat astiani. Yhden kerran olen saanut itse tehdä ruokaa ja oli kuulemma ihan syötävää. Sen jälkeen en tosin ole saanut edes avustaa ruuan laitossa…

Jokaisen ruuan perus elementit näyttäisivät olevan öljy (paljon), chili, valkosipuli ja useat salaperäiset mausteet. Näitä on käytännössä kaikissa ruuissa daalista (=linnsikeitto) vihannescurryihin. Yleensä ateriaan kuuluvat riisi, daal, paistetut kasvikset ja erilaiset vihannescurryt. Käytettävistä kasviksista tunnistan jo mainittujen lisäksi tomaatin, sipulin, kaalin ja kukkakaalin. Lopuista en osaa paljoa kertoa. Useat ovat vihreitä.

Jos kokki haluaa päästä helpommalla, tarjolla on eräänlaista nuudeliwokkia. Se on kuitenkin harvinaista. Lihaa ei syödä kuin erikoistapauksissa. Aamupalaksi taas sopii mainiosti kuppi teetä tai kahvia keksien kera. Teetä ja kahvia latkitaan myös pitkin päivää (ja yötäkin). Nyt kahvi on tosin loppu…

Nepalilaisen kokkaamisen alkeiden lisäksi olen myös oppinut syömään kuten nepalilaiset. Huomaan enään satunnaisesti ruuan olevan tulista, osaan syödä sormin ja olen tottunut välillä syömään yhteisiltä lautasilta yhteisillä lusikoilla. Samoin vesipullot ovat yhteisiä ja ideana on siis käyttää näitä yhteisiä ruoka- ja juoma-astioita koskematta niihin suulla.

Loppuun ohje jännästä jutskasta josta täkäläiset käyttävät nimitystä “snack”.

Aineet:

 • paketti tai pari nuudeleita mausteineen
 • muutama tuore chili
 • valkosupulia
 • pari tomaattia
 • muutaman limen mehu
 • pari retiisiä
 • sipulia

Valmistus:

 1. Murenna nuudelit ennen pussin avaamista ja kaada nuudelit ja nuudelimausteet kannelliseen astiaan.
 2. Pilko sipuli, retiisit, chilit ja tomaatit pieniksi paloiksi, purista valkosipulinkynnet ja lisää astiaan. Sekoita.
 3. Purista limemehu seokseen ja sekoita.
 4. Sulje astian kansi ja ravista. Anna maustua hetkisen.

Valmis!

Tarjoilu:

Tökkää astiaan muutama lusikka. Lusikalla ruoka pudotetaan suuhun koskematta lusikkaan suulla.

Keittiö ja minä.