Näädät vierailee: BioMag

Näätien iskuryhmä kävi Meilahdessa BioMagilla, joka on keskittynyt aivojen ja sydämen bioelektromagnetismiin sekä erilaisiin kuvantamismenetelmiin. BioMag-laboratorio aloitettiin 1995, ja se on tuottanut noin 60 väitöstä sekä vuosittain 30 julkaisua.

Aivotutkimuksessa on terveiden osalta on esimerkiksi kuulemisen, näkemisen, kielen ja vastaavien tutkimusta ärsyketekniikoilla, sekä yleisen toiminnan, kuten eri alueiden välisien yhteyksien, selvittämistä. Potilastutkimus keskittyy sairauksiin, kuten Alzheimerin taudin, ja lääkeaineiden vaikutuksiin. Sydänpuolella on muun muassa rytmihäiriön paikannuksen ja alttiuden tutkimusta.

Ekskursiolla esiteltiin myös kolmea kohdetta tarkemmin. Ensimmäisenä oli TMS, eli transkraniaalinen magneettistimulaatio, jossa laite synnyttää aivoihin ensiö/toisokäämi periaatteella magneettikenttää ja täten sähkövirtaa, joka aktivoi hermosoluja halutussa kohdassa aivokuorella. Tällä voidaan muun muassa paikantaa helposti eri alueita, kuten käden lihasten kontrollointia. Tämä oli ehdottomasti mielenkiintoisin asia koko ekskursiolla ja herätti monia kysymyksiä, kuten millaisia monimutkaisempia kognitiivisia toimintoja sillä voisi aktivoida, ja kuinka vahvoilla magneettistimulaatioilla olisi mahdollista saada väliaikaisia tai pysyviä vaurioita aivoihin.

Seuraavaksi oli MEG, eli magnetoenkefalografia, jolla testattiin yhden vapaaehtoisen aivosignaaleja, kun ärsykkeenä annettiin äänipiippauksia. Yhdessä anturissa nähtiin isompaa piikkiä, joka luultavasti aiheutui piippauksista. Tulokset olivat silti aika epämääräisiä ja ehkä kyseenalaisia tarkkuudeltaan, mikä tosin johtui luultavasti enimmäkseen kalibroinnin ja alkuvalmisteluiden puutteesta, sekä siitä ettei koetta ehditty toistaa tarpeeksi kohinan vähentämiseksi.

Viimeisenä oli sydämeen keskittyvä magnetokardiografia MCG. Sillä tutkittiin sydämen toimintaa ja kammion eteisvärinää.