Millainen on IT-innovaatiopalvelumalliin sopiva idea?

Mitä IT-innovaatiopalvelumallilla pyritään saamaan aikaan?

“intohimo uuden etsimiseen”
“vapaus luovuuteen”

Nämä ovat otteita Aalto yliopiston arvoista ja myös hyviä lähtökohtia myös IT-innovaatiopalveluiden miettimiseen. Aalto IT käyttää valtaosan resursseitaan ja tekee järjestelmällisesti työtä sen eteen että Aaltolaisilla on käytettävissään kaikki heidän tarvitsemansa perustyökalut ja että ne toimivat luotettavasti. Turvattujen peruspalveluiden rinnalle huippuyliopostin tarpeisiin tarvitaan myös oivaltavia ja uusia työskentelymalleja tukevia uusia IT-palveluita. Mitä nämä uudenlaiset palvelut sitten ovat? Me emme tiedä, ja jos siihen olisi helppo vastaus niin ne eivät olisikaan uusia innovatiivisia palveluita, vaan ne olisi jo varmasti tuotteistettu peruspalveluiksi. Tiedämme kuitenkin, että niitä tarvitaan joten käännymme koko yliopistoyhteisön puoleen tällä toimintamallilla ja pyydämme, että saisimme teidän luovuuden ja osaamisen käyttöömme uudensukupolven palveluiden keksimisessä!

Minkä kokoinen on hyvä idea?

Edellinen kappale kuulosti kenties hieman mahtipontiselta. Tarkoittaako tämä, että IT-innovaatiopalveluiden tulisi olla suurellisia? Ehkä joissain tapauksissa. Ketterän toimintamallin, hyvän tiimin ja vakioidun alustan avulla on mahdollista tuottaa nopeasti suureellisiakin uusia palveluita. Eli jos sinulla on eeppisen kokoinen uusi palveluidea pyörimässä ajatuksissa niin lähde toteuttamaan sitä IT-innovaatiopalvelumallin avulla! Koko ei kuitenkaan ole hyvä mittari innovatiiviselle ajatukselle. Usein parhaat oivallukset ovat pieniä ideoita jotka helpottavat merkittävästi ihmisten työskentelyä ja elämää tai jopa parhaimmillaan muuttavat toimintamalleja. Palvelumalli on suunniteltu siten, että voimme toteuttaa samalla tavalla myös pieniä ideoita. Eli jos sinulla on joku pieni oivallus siitä millaisen palvelun tai parannuksen palveluun Aalto tarvitsisi niin älä arastele vaan tee siitä todellisuutta meidän kanssamme.

Mitä rajoituksia toimintamalli asettaa ideoille?

Jotta pystymme toimittamaan ideoita toimiviksi palveluiksi tehokkaasti olemme valinneet kaksi alustaa joilla toteutamme palvelut (Confluence ja Rails). Nämä alustat ovat kuitenkin niin monipuolisia, että niiden avulla voidaan tuottaa mikä tahansa palvelu joka on toteutettavissa www-käyttöliittymän avulla. Myös älypuhelimille ja tablettien tapaisille päätelaitteille suunnattuja palveluita voidaan hyvin toteuttaa näillä tekniikoilla. Eli jos ideasi on toteuttavissa www- tai mobiili-käyttöliittymän avulla niin ideasi voidaan toteuttaa IT-innovaatiopalvelumallilla.

Kuka voi lähteä kehittämään ideaansa IT-innovaatiopalvelumallilla?

Ideat ja toimintamalliin osallistuminen on mahdollista ja suotavaa kaikille Aalto-yhteisön jäsenille kuten tutkijoille, opettajille, opiskelijoille ja muulle henkilökunnalle.

Mitä minulla pitää olla idean lisäksi?

Halua nähdä ideasi toteutuvan! Hyvän idean lisäksi sinulla pitää olla tahtoa työstää ideaasi yhdessä IT-innovaatiopalvelutiimin kanssa ja saattaa se pala palalta käyttäjien ulottuville.

Miksi lähtisin kehittämään ideaani IT-innovaatipalvelumallilla?

Paksun vaatimusmäärittelykansion tekeminen ei varmaankaan ole kenenkään mielestä hauskaa. Ketterilllä menetelmillä oman idean työstäminen yhdessä tiimin kanssa valmiiksi palveluksi sekä loppukäyttäjiltä jo kehityksen aikana saatu palaute tekevät kokemuksesta nautittavan, opettavan ja yllätyksellisen. Olemme poistaneet mallista kaiken turhan byrokratian, jotta pääset keskittymään työn luovaan ja hauskaan osuuteen eli ideasi kehittämiseen ja toteuttamiseen. Lisäksi pääset näkemään miten ideasi toteutuu ja miten käyttäjät hyödyntävät sitä. Ideoiminen on hauskaa, mutta siitä saatu tyydytys on pientä verrattuna siihen tunteeseen kun oikeasti Pääset osaltasi vaikuttamaan siihen millainen aaltoyhteisöstä tulee ja millaisia työkaluja ja palveluita se käyttää tekemisessään.

Missä muodossa ideat kommunikoidaan?

Missä vaan:) Kunhan ideasi on jollakin tavalla sellaisessa kirjallisessa muodossa, että sen pystyvät muukin ymmärtämään. Rahoituspäätöstä varten ideasta jalostetaan visio, jossa on lyhyesti vastaukset kolmeen kysymykseen: 1. Mikä on idea? 2. Mitä hyötyä siitä on Aalto-yhteisölle? 3. Miten idean toteutuksen onnistumista voidaan arvioida? Sinun ei kuitenkaan tarvitse itse työstää ideaasi tähän formaattiin. Riittää että laitat sen meille itsevalitsemassasi muodossa, niin autamme sinua työstämään siitä visio-dokumentin. Esimerkiksi kuvat tai kaaviot ovat myös erinomainen tapa idean kommunikoimiseen.

Kenelle voin lähettää ideani?

Voit lähettää ideasi asiakkkuuspäälliköille tai vaikka sähköpostilla osoitteeseen Teemu.Toivonen (at) aalto.fi.

Tämän postauksen ovat kirjoittaneet Teemu Toivonen (Aalto IT:n sovelluspalvelualueen päällikkö) ja Miikka Roine (Aalto IT, Senior Web Specialist). Päivitämme tätä blogia säännöllisesti, mutta pyrimme saamaan tänne myös jonkun vierailevan kynän välillä.