mikä maisema? miten siitä kirjoitetaan?

Nykyajan maisema-arkkitehtuuri -kurssin ensimmäisellä luennolla kirjoitin kuva-analyysin Höganäsin kaupungintalon pihapiiristä annetuista kuvista. Aikaa oli puolisen tuntia, ja tekstiä sain aikaiseksi ehkä viisi lausetta. Keskityin ehkä eniten tehtävänannon osaan: “käsittele aihetta ammattimaisesti, mutta käytä yleiskieltä”, minkä takia olin todella kriittinen jokaiselle kirjoittamalleni lauseelle. Siksi kirjoitukseni jäi vain luetteloinnin tasolle.

Marlene Hauxner kirjoittaa samasta kohteesta kirjassaan Open to the sky. Teksti kuvailee paikkaa ja sen tunnelmaa niin tarkasti, että ilman kuviakin pääsee kiinni paikkaan hyvin. Hän kirjoittaa: “Between four free-standing buildings, linked by a pergola that forms walls, the square lies like a water surface in an open box.” Oma versioni oli suunnilleen: “Rakennukset ovat erillään toisistaan, niitä yhdistävät katokset ja niiden väliin jää iso vesiallas”, mikä pitää tietysti paikkansa, mutta ei nyt ihan ole sitä parasta kuvailua ja tulkintaa, mitä luulen pystyväni kirjoittamaan. Hauxnerin tekstissä lauseet sisältävät paljon vertauskuvia, mikä tekee tekstistä värikkäämpää ja niiden avulla lukija saa tunnelmasta kiinni.

Ensimmäinen kuva-analyysi oli osaltani siis todella kankeaa kirjoittamista, mutta hyvä lähtökohta maisema-arkkitehtuurista kirjoittamisen ja sen pohtimisen opetteluun. Luulen, että kurssin myötä kirjoittaminen helpottuu, ja sitten varmaan tulkintakin astuu mukaan kuvioon.