Luento 7 + muuta kurssiasiaa

Torstain 3.5. luennolla palattiin aluksi neuraaliseen koodaukseen: tavoitteena oli pohtia, kuinka hermosolut välittävät ja tulkitsevat informaatiota, erityisesti suhteessa muuhun hermoverkon toimintaan. Asiaa valaistiin muutamilla esimerkeillä mm. rotta- ja kissakokeista. Toinen luennon pääsisältö oli katalogi aivotoiminnan häiriöistä, eli katsaus neurologiaan ja psykiatriaan. Tässä ajauduttiin paikoin melko kauas aivojen rakenteesta ja toiminnasta; vaikka nämä sairaudet eittämättä jotenkin aivoihin liittyvät, selvisi ettemme oikein tarkkaan tiedä kuinka. Luentokalvot löytyvät Nopasta.

Neuraalista koodausta käsitellään oppikirjassa melko rajatusti, lähinnä aistikohtaisesti niitä käsittelevien kappaleiden (8-11) loppuosissa. Näiden kappaleiden lopusta löytyy kiinnostuneille myös viitteitä eteenpäin (näihin pääsee helposti käsiksi edellisessä harjoituksessa käytetyillä hakukoneilla). Mielen sairauksia käsitellään omassa kappaleessaan 22, mutta neurologiset sairaudet on siroteltu sinne tänne, esimerkiksi liikehäiriöitä esitellään liikkeiden ohjausta käsittelevissä kappaleissa 13 & 14. Jos ette ole vielä tutustuneet kappaleeseen 21 (Attention) kannattaa sekin tehdä tässä vaiheessa.

Seuraava ja viimeinen luento on tiistaina 8.5., ja kurssin lähiopetus päättyy torstaina 10.5. pidettäviin harjoituksiin. Harjoitukset alkavat poikkeuksellisesti klo 13!

Blogien valmistumisaikaa on jatkettu kurssin aikataulumuutosten vuoksi, uusi deadline blogeille on 15.5. ja ne arvostellaan siinä muodossa kuin ne tuolloin ovat. Tentti on 22.5., kysymykset tulevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Annan myöhemmin vinkkejä minkälaisia asioita tentissä odotetaan osattavan.