Lipidit, Reijo Käkelä

Viidennellä asiantuntija luennolla käsiteltiin lipidien rakennetta ja tehtäviä, sekä lopuksi lyhyesti niiden analysointimenetelmiä. Tämä oli kurssin ensimmäinen luento, jolla melkein kaikki asia oli uutta, sillä vain rasvahappojen rakenne oli etäisesti tuttua lukiosta. Aivan uutta tietoa oli sekin, että solun kalvot muodostuvat lipideistä.

Luento oli rakenteeltaan selkeä ja johdonmukainen, ja kun vastaan tuli uusia käsitteitä, luennoitsija selitti ne. Luentoa olikin helppo seurata, kun ymmärsi, mistä puhutaan. Luennoitsija käytti myös paljon kuvia, joiden ansiosta lipidien rakenne ja eri teoriat solukalvojen rakenteesta jäivät mieleen.

Oli mielenkiintoista saada tietää, mitä omega-3, – 6,– 7 ja – 9 tarkoittavat rasvahapon kemiallisessa rakenteessa. Luennoitsija myös kertoi, miten nämä pitäisi ottaa huomioon ravinnossa. Esimerkiksi omega-7 ja – 9 rasvahappoja elimistö valmistaa automaattisesti tarvittavan määrän, mutta omega-3 saadakseen täytyy syödä tiettyjä ruoka-aineita. Oli mukava kuulla myös Käkelän mielipide kasvirasvakeskustelusta: hänen mielestään pitäisi edelleen suosia tyydyttymättömiä rasvoja.

Mieleen jäi entropia-teoria siitä, kuinka rasvahapot järjestäytyvät solun kalvoiksi ja kalvorakkuloiksi. On kuitenkin vaikea uskoa, että pelkällä entropialla voitaisiin selittää solun kalvorakenteiden muodostuminen, kun niiden täytyy olla melko tarkasti tietyn muotoisia ja kokoisia. Luennoitsija esitteli myös erilaisia biologisten kalvojen rakennetta selittäviä malleja. Lipidilauttamalli kuulosti perustellulta, mutta luennoitsijan mukaan saa paljon kritiikkiä. Olisikin mielenkiintoista tietää, miksi.

Lipidien analysointimenetelmiä ei ehditty luennolla käsitellä kuin hyvin nopeasti. Niistä olisi ollut kiva kuulla enemmänkin.