Koska Suomi on maailman paras maa

Niille, jotka ovat uutisen missanneet, järjesti Aalto Entrepreneurship Society eilen 21. päivä maaliskuuta 2011 Finlandiatalolla paneelikeskustelun. Paneeliin osallistui niinkin vähäpätöisiä nimiä kuin Jorma Ollila, Risto Siilasmaa ja Björn Wahlroos, unohtamatta paljon tärkeämpiä puhujia Ville Miettistä, Tina Aspialaa ja Petteri Koposta. Viimeiset kolme ovat tuoreempia yrittäjiä ja siksi tärkeämpiä.

Tapahtuma on ainakin toistaiseksi vuoden suurin yrittäjyystapahtuma. Poikkeukselliseksi sen teki niin järjestävä taho, kuin yleisökin: Puolet yleisöstä oli opiskelijoita, järjestäjistä kaikki. Kuten Siilasmaa paneelissa totesi, ei vastaavanlainen tapahtuma olisi ollut mahdollista 15 vuotta sitten. Elämme siis jo nyt paremmassa maailmassa, kuin vanhempamme. Unohtakaa siis ”wanhana hyvänä aikana”, ja keskittykää tulevaan. Se oli myös keskustelun tulos.

Haluan nostaa esille muutaman pointin, mikä erityisesti koskettaa AS:läisiä. Sanomattakin lienee selvää, että opiskelemme tulevaisuuden alaa. Voidaksemme ylläpitää maailman parasta valtiota Suomea, tarvitsemme innovaatioita. Asia, jota opiskelemme on tulevaisuuden innovaatioiden terävintä kärkeä. Kärjistäen kaikki maailman kehitys on tapahtunut automaatiolla, vaikka sitä nimitetäänkin teollistumiseksi ja koneellistumiseksi. Tämä merkitsee sitä, että meidän täytyy olla valmiina pistämään itsemme likoon.

Tapahtumassa esille tuodut raa’at faktat ovat, että tarvitsemme paljon uusia työpaikkoja. Tarvitsemme siis yrittäjiä. Ja nimenomaan kasvuyrityksiä. Suomi perinteikkäänä puuteollisuuden maana ei ole vielä pelkkä myytti, mutta muutos siihen suuntaan on nähtävissä.

Opiskelija voi, ja opiskelijan täytyy muuttaa maailmaa. Paneelin aikana Nalle (Wahlroos) kehotti rohkeuteen ja toimintaan. Hän, kuten minäkin, on sitä mieltä, että itse tutkintoa arvostetaan liikaa. Moni kokee yliopiston myös putkeksi, jonka päässä näkyy valoa: Työpaikka suuressa korporaatiossa. Oravanpyörä ei lopu koskaan. Yliopisto on mahdollisuus. Suomen yliopistojärjestelmä on akateemisen vapauden nimissä suorastaan poikkeuksellinen maailmalla. Meillä opiskelijat saavat oikeasti järjestelmän puitteissa epäonnistua. Toisin, kuin esimerkiksi Saksassa, jossa jokainen tenttitulos otetaan tarkkaan syyniin, ja lennät pihalle jos et menesty, saa täällä epäonnistua. Siksi meillä onkin näin vahva opiskelijakulttuuri. Nyt on aika kanavoida tämä kulttuuri menestykseen.

Kansainvälisyyttä! Joka ikinen ulkomailla käynyt, kertoo sen avartaneen mieltä ja antaneen uusia ideoita. Miksi me jämähdämme mukavuusalueellemme kotipihan ja koulun välille? Lähtekää ulkomaille kokemaan kuinka hieno paikka Suomi oikeastaan onkaan! Tuokaa tänne uusia ideoita ja näkemyksiä. Vaihtopaikkoja on Aallossa vuosittain enemmän kuin hakijoita, mikä on suorastaan surullista.

Vielä sananen Aalto-yliopistosta. Kaikille teille, jotka olette koskaan pitäneet Aalto-yliopistoa huonona ideana, hävetkää! Keskusteltuani asiasta mm. Islannissa ja Kaliforniassa Stanfordissa on kyseinen liitos maailman hienoimpia ratkaisuja. Aalto-yliopiston potentiaali on käsittämätön. Teille, jotka vain jaksatte valittaa vanhan perään, on aika herätä todellisuuteen. Tulevaisuus päätetään joka hetki. Historiankirjoihin kirjoitetaan se, mitä nyt tapahtuu. Meidän kaikkien tulee ponnistella Aallon eteen niin henkisellä, kuin konkreettisella tasollakin.

Ja jos vielä uskotte, ettei opiskelija voi muuttaa maailmaa, todettakoon, että niin Microsoftin, Googlen, Facebookin ja Aaltoes:n perustajat ovat olleet vain tavallisia opiskelijoita.

Koska uskon tulevaisuuteen,
Oskari Pétas