Kollegahaastattelut 1/2

Ensimmäisen kollegahaastatteluni tulen suorittaneeksi huomaamattani, kun keskustelen kevään opetuksesta kollegani Lassin kanssa työpaikan käytävillä Tietotekniikan tutkimusinstituutti HIIT:ssä, joka on Aalto Yliopiston ja Helsingin Yliopiston yhteinen tutkimuslaitos. Keskustelumme saa alkunsa, kun Lassi tuskailee ääneen viimeisten järjestelyjen aikaavievyyttä ja intoudun siitä kysymään, mitä hän oikein tänä keväänä mahtaa opettaa. Samalla tulen kysyneeksi mitä TVT-työkaluja hän kurssillaan käyttää; käy ilmi että kurssin ryhmätyökaluna on Aallon wiki, jonne kurssin opiskelijoiden on tarkoitus ladata opintopäiväkirjojaan muiden luettaviksi ja kommentoitaviksi osana kurssin suorittamista. Lisäksi kurssin osallistujat tekevät pieniä tehtäviä, joiden lopputulemat kirjataan myös kurssin wikiin.

Kun kysyn miksi juuri wiki, en ole hämmästynyt, kun perusteelliseksi tuntemani Lassi kertoo käyneensä huolellisesti läpi myös muut mahdolliset vaihtoehdot, joita olisi tarjolla. Lassi kertookin, että olisi ollut alunperin kiinnostunut käyttämään moodlea, mutta hieman siihen tutustuttuaan oli kokenut sen turhan monimutkaiseksi opetella ottamaan käyttöön, ja oli sitten päätynyt wikiin, joka oli ikään kuin voittanut tämän vertailun. Muita TVT-työkaluja kurssilla ei varsinaisesti ole käytössä, jollei Noppaa lasketa; toisaalta kurssin luennot ovat luentojen jälkeen katsottavissa myös videoituina tallenteina netistä Ustream-palvelussa, www.ustream.tv

Kun katson viimeisintä luentoa Lassin kurssilta tuolta videolta, huomaan heti tietenkin muutaman muun TVT-teknologian käytön, jotka ovat niin itsestäänselviä että jäävät luonnollisesti erikseen mainitsematta: kurssilla on käytössä sähköiset kalvot, jotka heijastetaan valkokankaalle videotykin avulla, sekä mikrofoni vahventamassa luennoitsijan puhetta. (Tämä on tietysti sellainen välinesetti, jota ilman stagelle menemällä (Lassin luennot todella pidetään Aalto Design Factoryn Stagella) saa tyypillisesti varautua opiskelijoiden taholta melkoiseen tyytymättömyyteen, näitä kun on totuttu näkemään ja niitä siten myös kaivataan, jos ne puuttuvat. Kokeiltu on.) Lisäksi luentotallenteesta käy ilmi, että kurssin assistentti on myös sähköpostitse kurssin opiskelijoiden käytettävissä.

Lassi on koulutukseltaan tietotekniikan tohtori ja hänen erityisosaamisaluettaan on käyttäjäkeskeinen tietotekniikka. Kyseinen kurssi käsittelee juuri käyttäjäkeskeisen suunnittelun aluetta. Keskustelumme on raportoitu kollegahaastattelun muotoon Lassin luvalla.