Kokeillaan kepillä jäätä, osa 358

Eräs opettaja näytti saamaansa sähköpostia opiskelijalta. Tutkinnon viimeisen kurssin tenttiarvosana 3 pudotti kokonaisarvosanan niukin naukin alle nelosen (oivallinen). Opiskelija ehdotti, josko voisi jollain tavalla nostaa tenttisuorituksensa neloseen, jotta valmistuisi oivallisesti. Tarpeeksi nopeasti ja vähintään nelosen keskiarvosanalla sai ennen muinoin rahallisen palkkionkin koululta – liekö tarjous vielä voimassa?

Jos on opiskelijoita monenlaisia, niin on opettajiakin. Joustavuusakselille sijoitettuna olen varmasti hyvin pitkällä siellä, jossa opiskelijan annetaan vielä kerran yrittää, tehdä lisätöitä arvosanan korotuksiin ja hyväksytään vanhentuneita osasuorituksia. Tästä voi olla opiskelijalle hyötyä, mutta antaako se väärää asennekuvaa opiskelusta ja työnteosta? Itselleni jokainen vastaantulo tuottaa lisätyötä, joka on poissa jostain muusta.

Voisin veikata, että esimerkkimme opiskelijan jää petti alta tällä kertaa. Mutta ei muuta kuin uutta matoa koukkuun, jos parin minuutin sähköpostityöskentelyllä voi saada rahallisen stipendin.