Klikkaa mua!

Erään suomalaisen sanomalehden toimittaja kertoi taannoin luennollani Facebookin ihanuudesta ammattikuntansa näkökulmasta: jos yksi ihminen lisää linkin artikkeliin seinälleen, tuo tämä keskimäärin kymmenen hänen kaveriaan sanomalehden sivuille juttua lukemaan. Mediamaailmassa tämä siis tarkoittaa useampia silmäpareja, jotka altistuvat sivuilla oleville mainoksille, joka taasen tarkoittaa paksumpaa rahapussia sanomalehdelle.

Mediapomon leveä hymy kuitenkin hyytyy, kun hän ajatteleekin linkittämisen hyödyttävän ketään muuta kuin häntä itseään. Entä jos joku keksisi käyttää hänen uutisiaan luoden niistä linkittämällä uuden palvelun, josta hän saisi vieläpä tuloja kattamaan oman työnsä. Hyi hävetköön!

Ymmärrän kyllä tämän Tekijänoikeustoimikunnassakin nähtävästi vallitsevan näkökulman linkittämisen olevan vapaamatkustamista rehellisten, uutterien ja yömyöhään työtätekevien toimittajien kädenjäljellä. Mitä toisaalta en ymmärrä on tämä: uutisaggregointipalvelut (aka sivustot, jotka luovat linkkejä eri sanomalehtien nettisivuillaan julkaisemiin uutisiin) vastaavat täysin eri tarpeeseen kuin sanomalehtien omat nettisivut. Minkä takia linkittäjät eivät siis saisi ansaita palvelullaan? Uutiset ovat muutenkin koko maailman luettavissa sanomalehden nettisivuilta, miksei niitä saisi silloin kerätä linkeillä kokoomaksi toiselle sivustolle?

Mutta entäs se vapaamatkustaminen? Eihän se tietenkään käy päinsä, enkä edes sano tätä sarkastisesti. Tekijänoikeuslainsäädännössä nojataan ehkä turhankin vahvasti niin sanottuun hyvään tapaan. Linkittämisen suhteen suora puhe toimii mielestäni paremmin: Jos linkität jonkun muun tekemään materiaaliin, mainitse materiaalin alkuperäinen lähde! Tällöin internetin käyttäjälle ei jää epäselvyyksiä kuka teoksen takana on, etkä sinä itse vie kunniaa muiden luomuksista.

Tekijänoikeustoimikunta on tältä erää päättänyt olla ehdottamatta lakimuutosta kaupallista linkittämistä koskien. Uusien IT-innovaatioiden pelossa voi kuitenkin olla, että asia otetaan taas käsittelyyn parin vuoden sisällä. Sitä odotellessa, nauttikaa linkittämisestä täysin rinnoin! Ennen kuin sekin ilo kielletään.