Kaupunki kartalla – Urban Systems 27.3.2012

By: Johanna

Mustat neliöt ovat taloja, siniset alueet vettä ja keltaiset peltoja. Mitä tummemman ruskeaa sitä korkeampaa ja mitä vaaleampaa sen tasaisempaa. Vihreät läntit ovat metsiä, vaaleamman vihreät puistoja. Harmaat alueet, ne ovat tehtaita ja varastoalueita, sellaisia alueita, joilta pysyy mieluummin poissa, ikäviä alueita. Harmaa on ikävää ja vihreä on kivaa, niinhän se on, niin meille on opetettu.

Entä minkä värinen on hautausmaa-alue tai muinaismuistoalue. Onko työpaikka-alue ikävä vai kiva alue, vai merkitäänkö se neutraalin ruskealla, ilman että otetaan kantaa siihen pitävätkö ihmiset työnteosta vai eivät. Ehkä parempi päätyä ruskeaan, se ei kuitenkaan ärsytä ketään. Miltä näyttävät vierekkäin kirkuvan punainen keskustatoimintojen alue, violetti julkisten palvelujen ja hallinnon alue sekä harmaanruskea asuinalue? Niin, eivät kovin hyviltä. Parempi laittaa väleihin vähän vihreää keventämään tunnelmaa. Eihän kukaan halua asua punaisen ja violetin naapurissa, onhan vihreä paljon parempi.

Vihreä, sininen ja harmaakin ovat vielä helppoja värejä. Ovathan puut vihreitä, vesistöt sinisiä ja tehtaat tuottavat harmaata savua. Vaikeampaa on kun mennään rakennetuille alueille. Kuka on päättänyt että julkiset palvelut ovat violetteja ja asuinalueet ruskeita, entä kuka on ylipäätään päättänyt että alueet jaetaan juuri näiden toimintojen mukaan? Entä mitä jos ymmärrämmekin kartan väärin, jos koemme positiivisen negatiivisena tai päin vastoin. Entä jos teemme päätöksen tulevasta asuinalueestamme virheellisen tulkintamme mukaan tai jos uusi vetovoimaiseksi suunniteltu alue ei tavoitakaan niitä ihmisiä, joille alue suunniteltiin? Mistä voimme tietää, että kartalla kivalta näyttävä alue on myös oikeasti kiva? Silloinkin kun emme hahmota kuinka mukavasti rakennukset sijoittuvat suhteessa toisiinsa ja kuinka kauniisti puistoalue luikertaa rakennusten lomitse.

Jos meidän tulisi merkitä kartalle mielipaikkamme, niin millä värillä ne merkitsisimme? Entä ikävät paikat? Voisimmeko luottaa siihen että valitsemamme värit välittäisivät viestimme kaikille, jotka näkisivät värittämämme kartan? Entä mitä sitten jos joku pelkääkin vihreää, jos metsä pelottaa ja tehdasalue luo turvaa ja harmaa onkin positiivinen? Onko asioille mahdollista valita värejä, jotka olisivat neutraaleja, vailla ennakkoasenteita ja tulkintoja?

Jos haluammekin nähdä kartalla staattisten rakennusten sijaan ihmisvirtojen liikkeen ja valita oman paikkamme sen mukaan missä muutkin viihtyvät. Tai jos alueen kartta näyttäisikin vain ne palvelut, joista me olemme kiinnostuneita tai ne palvelut, joista saattaisimme tulevaisuudessa olla kiinnostuneita tai joista meidän tulisi olla kiinnostuneita. Terveellisiin elämäntapoihin pyrkivä saisi kartalleen näkyviin liikuntapalvelujen tarjoajat, luomukaupat ja lenkkipolut. Lapsiperheet löytäisivät helposti leikkipuistot, päiväkodit, neuvolat ja lelukaupat. Lounasaikaan löytäisi lounasravintoloihin ja yöllä baarista tullessa taksitolpalle.

Vai voisiko kaupunki muuttua sen käyttäjien mukaan? Voisiko kartta reagoida ihmisten toimintoihin ja toiveisiin. Voisimmeko jättää toimistamme merkkejä kartalle, merkitä reviirimme ja houkutella tarvitsemiamme palveluja lähellemme. Kun riittävän monta asukasta olisi merkinnyt karttaan toiveen puuttuvasta palvelusta, menisi tästä viesti palvelun tarjoajalle ja palvelu voisi laajentaa toimintansa uudelle alueelle. Ja mitä jos ihmiset voisivat värittää kaupunkinsa omilla lempiväreillään sen mukaan miten he eri alueita ja tiloja käyttävät.