Kauppa valvoo, isoveli kannustaa

Italialaisista Gaudiano Bio mantelioliiveista löytyi vaarallista botulismia, johon kuoli yksi ja toinenkin sairastui vakavasti. Elintarvikeviraston ohjeistamana Kespro otti yhteyttä kaikkiin niihin kyseisiä oliiveja ostaneisiin jotka olivat käyttäneet Plussa-etukorttia, ja sai näin varoitettua suurinta osaa vaarallisten oliivien ostajista.

Plussa-rekisterin sisältö

Rekisteriselosteen mukaan Plussa-rekisteriin tallennetaan ostoksista monia tietoja, erityisesti suoritetut ostot “kuitin loppusumma- tai tuoteryhmätasolla.” Ei siis yksittäisiä ostoksia. Tätä asiaa seliteltiinkin niin, että nämä tiedot ovat erillisissä rekistereissä joita ei ole mahdollista yhdistää. Paitsi näköjään jos viranomainen sitä pyytää.

Jos tarkat ostostiedot ja käytetty Plussa-kortti on talletettu kahteen tietokantaan niin, että ne on mahdollista yhdistää, on suorastaan törkeää valehtelua väittää että tässä ei olisi rekisteriä henkilöstä hänen ostoshistoriaansa. Kuka tahansa tietokantojen peruskurssin ensimmäisen luennon suorittanut ymmärtää, että tietokantojen suunnlittelun lähtökohta on eri kantojen yhdistely helpoilla hauilla, ja tässäkin tapauksessa oli selvästi nähtävissä että se on helppoa; jos yhdistäminen ei olisi onnistunut yksinkertaisella haulla olisi tietojen haku vaatinut ohjelmointiprojektin joka noin laajassa järjestelmässä olisi varmasti vienyt viikkoja.

Mediavoitto valvonnalle

Hälyttävää on, että sekä Elintarviketurvallisuusvirasto että varsinkin tietosuojavaltuutettu kannattavat tällaista tietokantaa. Toki kyseessä oli varsin poikkeuksellinen tilanne, mutta kun ovi on auki, niin ehkä seuraavalla kerralla ei vaadita yhtä äärimmäistä tapausta tietojen hakemiselle. Kenties valtio haluaa tarkastaa kuluttajan alkoholin ostokset kun päätetään kalliista hoitotoimenpiteistä. Entäs kulutushistorian arviointi kun vakuutusyhtiöt tekevät päätöksiä henkivakuutuksista? Ja toki tämän tiedon voi myös valjastaa mainontaan, kun mies kävelee kondomihyllyn ohi niin hänelle voisi tulla mainos, että “tyttöystäväsi on ostanut raskaustestin, kannattaisiko ostaa kondomi”. Kaikki nämä ovat teknisesti mahdollisia, ja niitä ei tehdä säädösten takia. Ja siksi, että ostokset ja plussakortit ovat erillisissä rekistereissä, joita ei voi yhdistää muuta kuin silloin kun yhdistämistä tarvitaan.