Havaintoja migraatiosta

Migraatio on tehnyt muutoksia Aalto-yliopiston tietokoneiden ohjelmistoille. Aalto-tunnuksilla voit kirjautua mille tahansa Aalto-koneelle ja verkossa säilötyn profiilin avulla tiedostosi ovat aina saatavilla, VPN-yhteyden avulla mistä  päin maailmaa tahansa.

Ensimmäisenä migraation jälkeen huomaa varmasti Windows 7 mukanaan tuomat muutokset, jotka ovat varsinkin Windows XP:stä siirtyneille suuria. Samaten niille joille Office 2003 on ollut aiemmin käytössä, tulee Office 2010 näyttämään hyvin erilaiselta.

Mielestäni Office 2010-paketin merkittävin uudistus on tapahtunut Outlookille. Yhteinäistetty graafinen ulkoasu, sekä uudet helpottavat ominaisuudet ovat tehneet sähköpostien käsittelystä omalta osaltani miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

Aallon perusohjelmistopaketin lisäksi on erikseen pyydettäessä saatavilla myös Skype, joka on omassa tiimissäni ahkerassa käytössä. Skypen kanssa on helppo pitää kevytpalaveri aiheesta kuin aiheesta ja ratkaisuun päästään yleensä minuuteissa. Samaten kynnys pyytää ja saada apua on alentunut Skypen ansiosta.

Mihin ongelmiin migraatiossa on törmätty

Verkon yskiessä tiedostojen tallennus ei onnistu, ohjelmat hidastuvat tai lakkaavat kokonaan toimimasta. Itse olen välttynyt tältä, mutta olen nähnyt kuinka käyttökelvottomaksi tietokone menee jos verkko ei toimi virheettömästi. Lisäksi on monilla tahoilla ollut erinäisiä tulostusongelmia.

Koneen uudelleenkäynnistämisen jälkeen katoaa mm. Windowsin widgetit ja Officen quick-barin muutokset.

Aallon perusohjelmistopaketin ulkopuolisten ohjelmien asennuttaminen on hidas prosessi. Monet ovat tottuneet työskentelemään Aallon ohjelmistopaketin ulkopuolisilla ohjelmilla. Itse kaipasin mm. Notepad++:aa ja Google Chromea. Yksi ratkaisu haluamiensa ohjelmien asennukseen on hankkia asennustunnukset.

Mitä haluaisin vielä muuttaa?

Synkronointi Mac ja Windows-koneiden välillä älykkäämmäksi. Tällä hetkellä Mac-koneestani löytyy erinäisiä windows-piilotiedostoja sieltä täältä eri hakemistoista. Synkronoinnissa tulisi olla filtteri joka estäisi käyttöjärjestelmäkohtaiset tiedostot tai ohjelmat näkymästä koneissa joihin ne ei kuulu.

Group policy-muutos jolla Windows pyytää asennustunnuksia niiltä, joilla ne on. Lisähyötynä tunnuskyselyn päällekytkentä helpottaisi IT-tukihenkilöitä, kun asiakkaan ei tarvitse uloskirjautua asennuksen ajaksi. Koneelle ei myöskään luotaisi tarpeetonta profiilia asentajan tilille.

Jos kiinnittää esim. Skypen kuvakkeen Windows 7 taskbariin, ja kirjaudut koneelle jossa Skypeä ei ole. Kun kirjaudut jälleen omalle koneellesi pikakuvake ei enää toimi. Kuvake tulee tällöin poistaa ja luoda uudelleen.

Lopuksi

Epäkohdista huolimatta migraatio on ollut tervetullut. Eteen tulleet ongelmat ovat pääsääntöisesti selvinneet ahkerien migraatiohenkilöiden avustuksella. Omalta osaltani ongelmat korjaantuivat asennustunnukset hankkimalla ja ottamalla itselle vastuuta koneen toiminnasta.

Kouluarvosanaksi migraatiolle antaisin 8 / 10.