Excursion till Elekta Oy, 19.4

Ett besök till Elekta Oy i hagnäs stod i tur. Elekta i Finland har egentligen sitt urspung i Otnäs men köptes på 1990-talet upp av det svenska företaget Elekta. Idag finns Elekta utspritt i så gott som hela världen. Elekta är ett företag som till största del har som mål att bota cancer och störningar i hjärnan. Den teknik som vi fick höra om behandlade hjärnan, vilket ju inte var så konstigt eftersom det var ett studiebesök via den här kursen. Besökt gick till största del ut på att vi fick höra två presentationer om Elektas teknik, och till en del, som låg så där ungefär på vår nivå, hur apparaterna fungerar. En del blev lite overkill för min del men det jag förstod var intressant.

Till en början berättades om var tekniken var när företaget började och vad som hänt när och var. Vi fick höra mycket om MEG (Magnetoencephalography) med vars hjälp man kan kartlägga vad som händer i hjärnan. Fastän man tidigare hört en hel del om detta var det ändå intressant och givande. Det som jag tycker var bra var att vi fick se hur delen som kommer runt huvudet i apparaten är uppbyggd och vi fick också en lite förklaring på detta. På bordet såg dessa delar väldigt enkla ut, men okej det var bara skalet och någon del till. Vi fick även en förklaring till hur man kan undersöka vad som händer i hjärnan under ett epilepsi anfall, intressant hur “mönstret” av impulser i hjärnan kan ändras så kraftigt. Till företagets produkter hör även Gamma Knife som vi också fick höra en del om.

Besöket avslutades med ett besök i deras laboratorie några våningar neråt i huset. Där fanns ett rum som så mycket som möjligt skulle skydda mot yttre störningar. Det visade sig ändå att platsen för detta kanske ändå inte var så ändamålsenlig med metro undertill och spårvagnar och en massa trafik ovanför. Vi fick också se hur enkelt det kan orsakas störningar inne i rummet. Det räckte med en hård stampning i golvet. Då börjar man förstå hur känsliga dessa apparater är. Ett givande och intressant besök var det i varje fall och nu fick man en bra blick av ett företag inom branchen, motiverande.