Excursio BioMag laboratorioon

Torstaina 29.3 kävimme vierailulla BioMag lavoratoriolla, joka on Helsingin Keskussairaalan, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen aivojen ja kehon kuvantamiseen keskittyvä tutkimusyksikkö. Saimme nähdä pienen maistiaisen esimerkiksi aivojen magneettisesta stimuloinnista (TMS), jota voidaan käyttää aivokuoren toiminnallisten alueiden etsimiseen ilman leikkausta. Tästä saatavan tiedon avulla aivokirurgit voivat vältellä tärkeitä aivojen alueta tehdessään leikkausta. Näimme myös käytännössä miten MEG eli aivomagneettikuvaus toimii. Laite siis havaitsee aivojen pienien sähköisten toimintojen tuottamia magneettikenttiä. Järjestelmä on hyvin häiriöaltis, joten tutkimukset tehdään hyvin säteilyltä eristetyssä huoneessa. Anturit, jotka havaitsevat magneettikenttiä, mittaavat aivojen toimintaa moneen kertaan, joista saadaan laskettua keskiarvo ja ylimääräinen kohina sadaan suodatettua pois. Samaan tekniikkaan perustuen voidaan kuvantaa myös sydämen toimintaa. Itselle päällimmäisenä jäi mieleen juuri TMS, jossa koehenkilön peukalon lihaksia saatiin aktivoitua, luomalla aivojen tiettyyn kohtaan vahva magneettikenttä.