Excursio 1. BioMag

Vierailimme torstaina 29.3 BioMag laboratoriossa Meilahdessa. Laboratorio on Helsingin yliopistollisen keskussairaalan, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimusryhmä. Laboratorio tutkii ja kehittää bioelektromagnetismin käyttöä kliinisesti. Ryhmä on perustettu vuonna 1995.

BioMagissa tutkimuskohteina ovat ärsyketekniikat, aivojen toiminta sekä sairaudet. Ärsyketekniikoilla paikannetaan aistihavaintoja kuten kuulo ja näkö. Sairauksista tutkituimpia ovat epilepsia, Parkinsonin tauti ja Alzheimerin tauti. Tällä hetkellä käytetään jo toiminnallisten alueiden paikannusta TMS:llä esimerkiksi epilepsiakirurgiaa edeltävissä selvittelyissä. BioMagissa tutkitaan sekä terveitä että sairaita. Potilaita tulee tutkimuksiin eri maista.

Meille esiteltiin TMS –laitteen (transcranial magnetic stimulator) ja MEG –laitteen (magnetoencephalography) toimintaa. TMS –laitteella stimuloitiin motorista aivokuorta magneettikentällä, jolloin koehenkilön peukalo saatiin liikahtamaan. Yhdistettynä EEG:hen (electroencephalography) näimme, mikä kohta aivoista aktivoitui. MEG –laitteella tutkittiin koehenkilön aivokuoren aktivoitumista ääniärsykkeestä. Laite keräsi paljon dataa koko aivokuorelta, mistä tieto kuuloalueen aktivoitumisesta havaittiin. Meille kerrottiin myös MCG:stä (magnetocardiography) joka toimii vastaavasti kuin MEG, mutta se kerää tietoa sydämen magneettikentistä. Tällä hetkellä tutkimuskohteena oli eteiskammiovärinän syntyminen.