Entsyymikatalyysi luennosta

Tuomas Haltian luennon aiheena oli entsyymit. Luennolla käsiteltiin pääasiassa entsyymien rakennetta ja niiden katalysoimia reaktiota, ja aihe oli melko tuttu jo lukiosta.

Entsyymit olivat melko tuttuja jo ennestään, ja tiesin niiden olevan suurikokoisia proteiineja, jotka katalysoivat monia reaktioita ihmisessä. Luennolla tuli esiin entsyymien suuri määrä, mitä en ollut aikaisemmin miettinytkään niin tarkasti. Kuitenkin kun ottaa huomioon soluissa tapahtuvat tuhannet eri reaktiota ja moni niistä tarvistee oman entsyymin, joka katalysoi sen, niin entsyymien suuri määrä on ihan ymmärrettävää. Ennestään oli myös tuttua, että entsyymit ovat erittäin spesifisiä, minkä takia ne reagoivat vain tiettyjen substraattien kanssa, ja esimerkiksi peilikuva substraatista ei välttämättä pysty sitoutumaan entsyymiin.

Luennolta oli ennestään tuttua myös entsyymien perustoiminta, eli substraatti sitoutuu entsyymiin monien heikkojen sidosten, kuten vetysidosten avulla, ja muodostaa entsyymisubstraatti kompleksin, mikä pystyy hajoamaan joko substraatiksi tai tuotteeksi. Entsyymi ei muuta reaktion energiota, eli reaktion tasapainovakio ei muutu entsyymin vaikutuksesta, koska entsyymi katalysoi reaktioita molempiin suuntiin. Entsyymi kuitenkin nopeuttaa tasapainotilan saavuttamista, koska se vähentää aktivaatioenergiaa, ja biologisissa systeemeissä harvoin saavutetaan tasapainotilaa, minkä takia reaktio etenee koko ajan tiettyyn suuntaan.

Haltian kävi luennon lopuksi myös entsyymien inhibitointia, mikä oli varsin mielenkiintoista, ja siinä tuli esille hieman uusiakin asioita. Erityisesti kilpailevan ja ei-kilpalevan inhiboinnin selitys Lineweaver-Burk -kuvaajan avulla selvensi näiden inhibitio mekanismien vaikutusta. Loppuluennolla Haltia vielä näytti esimerkin kymotrypsiinin toiminnasta, mikä kalvoista katsottuna oli hieman hankala ymmärtää, mutta video selvensi hieman sen toimintaa.