Ensimmäinen kokonainen päivä Santiago de Chilessä!

Hyvin nukuttujen kahdeksan ja puolen tunnin yöunien jälkeen herään pirteänä ja odottavaisena aurinkoiseen Santiagon aamuun. Ohjelmassa on tänään päiväretki Viña del Mariin ja Valparaisoon, jonne lähdemme suunnistamaan heti hostellilla nauttimamme “monipuolisen” aamiaisen (vaaleaa leipää, muroja ja pikakahvia) jälkeen. Jakaudumme kolmeen ryhmään, joista kukin saa omat oppaansa, joka kertoo koko retken ajan monipuolisesti ja tarkasti kaikesta alueeseen ja kulttuuriin liittyvästä. Aluksi suuntaamme kohti Viña del Maria. Se on Chilen neljänneksi suurin kaupunki Valparaíson alueella ja noin 110 kilometrin päässä Santiagosta.

Ajomatkan aikana oppaamme valistaa seuruettamme muun muassa Chilen epätasapainossa olevasta koulutusjärjestelmästä. Kuilu yksityisten ja julkisten koulujen välillä on suuri ja julkinen koulutusjärjestelmä selvästi alirahoitettu ja epätasa-arvoinen. Mielenosoituksia koulutusjärjestelmän puolesta on järjestetty, mutta ainakaan vielä parannusta ei ole saatu aikaan.

Opas kertoo meille myös chichasta. Se on paikallista, viinirypäleistä valmistettavaa juomaa, jota käytetään useita päiviä ilman tislausta, eikä sitä myydä normaalisti supermarketeissa. Pääsemmekin pian maistamaan tätä maaseudulla tyypillistä juomaa, kun teemme ensimmäisen pysähdyksemme Los Hornitos de Curacaví –nimiseen maalaistaloon/ravintolaan. Saamme lasit käteemme kun menemme sisään etsimään wc:tä. Chicha on maultaan makeaa ja liköörimäistä, mutta hyvää!

Jatkamme matkaa kohti Viña del Maria. Opas pyytää meitä tarkkailemaan kasvillisuutta, ja kuinka se muuttuu matkalla Santiagosta rannikolle.

Saavumme Quinta Vergaraan, joka on puisto Viña del Marissa. Näemme maanjäristyksissä tuhoa kärsineen Palacio Vergaran, joka oli aikoinaan Viña del Marin perustajan Jose Francisco Vergaran koti. Kävelemme ja kuvaamme puiston kasveja ja maisemia. Opas kertoo, että puistoon on tuotu erilaisia, eksoottisia kasvilajeja eri puolilta maailmaa ja ne ovat myöhemmin alkaneet levitä ympäri Viña del Maria. Puistossa on myös suuri ja avara amfiteatteri, jossa järjestetään vuosittain International Song Festival of Vina del Mar, jonne saapuu myös maailmankuuluja esiintyjiä. Muuten amfiteatterin lavalla nähdään lähinnä paikallisia orkestereja.

Hyppäämme taas autojen kyytiin ja jatkamme matkaa. Menemme katsomaan Pääsiäissaarilta tuotua Moai-patsasta. Se on veistetty yhdestä suuresta kivestä ja muistuttaa mielestäni neandertalin ihmistä jykevine leukoineen ja suurine nenineen. Pääsiäissaarilla patsaita on (tämän hetkisen laskennan mukaan) 887, ja niitä on eri kokoisia ja erilaisia. Ne ovat liittyneet Pääsiäissaarten uskontoon ja esittävät päälliköitä. Niiden tehtävänä oli toimia välittäjinä ihmisten ja jumalien välillä.

Kello on puoli yksi ja nälkä alkaa kurnia vatsassa. Suuntaamme lounaalle ravintolaan, joka on ollut aikaisemmin arabien kohtauspaikka. Se sijaitsee meren ääressä ja ihailemme rantakalliolla päivää paistattelevia pelikaaneja. Syön lounaaksi tarjoilijan suosittelemaa reineta nimistä kalaa. Opas kertoo myöhemmin, että se on Chilen rannikon kala.

Lounaan jälkeen suuntaamme Valparaísoon. Ensimmäinen pysähdys on Pablo Nerudan talolla. Pablo Neruda oli kuuluisa, Nobel-palkittu Chileläinen runoilija, jota pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä runoilijoista.

Loppuretken ajaksi päädymme kävelemään Valparaisoon. Opas kertoo, että alueella eletään korttelimaista elämää vaikka alue onkin iso. Kun ihailemme värikkäitä graffitteja, hän kertoo myös, että ne ovat osa kulttuuria ja niitä halutaan katukuvaan. Käymme Valparaísossa vielä kahvilla ennen kuin suuntaamme takaisin Santiagoon.

Nukun koko paluumatkan autossa. Illalla käymme porukalla vielä jätskillä. Ensimmäinen kokonainen päivä Chilessä on nyt takana. Huomenna vuorossa Suomen suurlähetystö ja kauan odotettu Concha y Toron viinitila! Sitä odotellessa, ¡Buenas noches!

// Niina 🙂