Emilia Kaivosojan asiantuntijaluento 28.2.2013

Tekniikan tohtori Emilia Kaivosojan 28.2. pitämä asiantuntijaluento soluviljelytekniikoista oli poikkeuksellisen interaktiivinen. Sisältö painottui soluviljelytekniikoiden toteuttamiseen, vaikka sovelluksia käytiinkin hieman läpi alkuluennosta. Tarkoituksena lienee ollut pohjustaa työskentelytiedot ja –taidot tulevaa demoa varten. Tämä näkyi myös kysymyksissä ja tehtävissä, joita luento sisälsi runsaasti. Opiskelija laitettiin valitsemaan sopivia menetelmiä ja järjestämään toimintoja.

Oleellisena asiana korostettiin aseptista tekniikkaa ja sopivia työskentelymetodeja ja pukeutumista. Mahdollisia virheitä havainnollistettiin virheellisen työtavan sisältävien kuvien avulla. Näistä kuvista piti tajuta, mitä lavastetussa tilanteessa tehdään väärin. Tämä oli mielestäni hyvä opetuskeino, sopivaa vaihtelua pelkälle kuuntelemiselle. Myöhemmin tehty harjoitus sterilointikeinoista sen sijaan oli mielestäni silloiseen tietoon liian vaikea, eikä siksi toiminut. Aseptiikan lisäksi käytiin myös hieman solutyyppejä ja viljelmässä käytettäviä menetelmiä ja laitteistoja. Myös kontaminaatiot ja niiden estäminen olivat hyvin esillä.

Mieleenpainuvinta luennolla oli se, kuinka paljon ihmisestä irtoaa pieniä partikkeleja. Toisaalta myös trypsiinin käyttö, viljelmän herkkyys ja ensimmäisten soluviljelmien suuri kontaminaatioprosentti jäivät hyvin mieleen.