Ekskursio 2: Elekta Neuromag

Toisen ekskursion kohteena oli Elekta Neuromag Hakaniemessä. Elekta on ruotsalainen lääketieteellisen tekniikan alan yritys, jonka Suomen osasto keskittyy MEG-laitteiden kehitykseen. Ensimmäisen esityksen alkuun käytiin läpi yrityksen historiaa ja syntyvaiheita HUS Biomagin spin-off yrityksenä. Nämä sinänsä olivat ihan mielenkiintoista tietoa, kuten myös MEG-laitteen kehitys lähtien ensimmäisistä 1- ja 4-kanavaisista malleista päätyen nykyiseen 306 kanavaiseen.

MEG-laitteen toimintaperiaate tuli muutenkin todella hyvin selväksi. Uutena tietona tuli esimerkiksi SQUID-anturien tarvitsema erittäin kylmä lämpötila (~4K) sekä kuinka anturien ja aivojen välinen etäisyys on suuri tekninen haaste, mikäli mittauksen tarkkuutta halutaan parantaa. Mieleen jäivät myös kuinka MEG:llä voidaan tutkia peilisolujärjestelmää sekä minkälaisia kliinisiä sovelluksia laitteella on. Kokonaisuudessaan ensimmäinen luento oli todella mielenkiintoista seurattavaa ja sen aikana sai hyvän käsityksen yrityksestä ja sen kehittämästä laitteesta.

Toinen luento keskittyi signaalinkäsittelyyn ja suodatukseen. MEG-signaalien ollessa todella heikkoja on signaalinkäsittely aivan ratkaisevassa roolissa, jotta datasta saadaan jotain järkevää irti. Esityksessä käytiin läpi kaksi Elektan kehittämään menetelmää kohinanpoistoon, joista toinen perustui tilastolliseen tyhjässä tilassa olevan kohinan poistamiseen ja toinen fysiikan lakeihin. Yksityiskohdat menetelmistä eivät tarkalleen jääneet mieleen. Kalvojen piti tulla noppaan, mutta eipä ole näkynyt.. Muutenkin tässä osiossa kalvoissa olleet matemaattiset kaavat yms. olivat ehkä hieman liikaa tällaiseen esitykseen liitettäväksi. Kaiken kaikkiaan kuitenkin mielenkiintoinen luento tämäkin ja hyvin selkeästi esitetty.

Lopuksi kävimme vielä katsomassa MEG-laitetta toiminnassa ja saimme seurata, kuinka häiriön poistaminen vaikuttaa signaaliin ja minkälaisia häiriöitä esim. lattian tärähdys aiheuttaa.