Designpääkaupunkivuosi – yhteistyössä parempien elinympäristöjen puolesta

Maailman designpääkaupunki valitaan joka toinen vuosi. Tänä vuonna Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti muodostavat yhdessä vuoden 2012 maailman designpääkaupungin. On erittäin hienoa saada tällainen vastuu Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Designpääkaupunkivuosi 2012 on samalla Aalto-yliopistolle hieno mahdollisuus. WDC tukee Aallon tavoitteen toteutumista: tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Erityisesti iloitsen, että suurin osa Aalto-yliopiston WDC-hankkeista on koko yliopiston yhteisiä ja osa korkeakoulujen alojen välisiä.

Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden ohjelmisto Living+ tekee tunnetuksi elinympäristöjen suunnitteluun liittyvää tutkimusta ja opetusta sekä keskittyy luomaan parempia elinympäristöjä kestävän kehityksen hengessä. Living+-hankkeet pyrkivät parantamaan ihmisten arkea uusilla luovilla ratkaisuilla. Hankkeita toteuttavat sadat aaltolaiset: opiskelijat, opettajat, tutkijat ja alumnit.

Helmi-maaliskuussa vuosi starttaa käyntiin kolmen erilaisen kilpailun tulosten julkistamisilla. Ensi viikolla julkistetaan Tulevaisuuden rakentajat ja Aalto Garden Otaniemi -kilpailujen tulokset ja myöhemmin kevätpuolella Aalto Gift -kilpailulle valitaan voittajat.

Vuoden teemoja syventävä ja avaava juhlaseminaari Designing for New Realities! pidetään maaliskuun 6. päivä, jota voi myös seurata suorana netistä. Aalto-yliopiston kansainvälinen seminaari haastaa pohtimaan muotoilun merkitystä yhteiskunnassa. Seminaari avaa vastuullisen muotoilun historiaa, nykykenttää konkreettisilla esimerkeillä ja luo näkymiä tulevaan. Samalla seminaari avaa virallisesti Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden.

WDC-toukokuu on kiireinen toimintakuukausi meille Aalto-yliopistossa. Koko yliopiston kattava Moa-tapahtuma kokoaa kaikkien kolmen alan osaajat yhteen. Kokoontumispaikkana toimiva paviljonki aukeaa Helsingin keskustassa ja on auki syyskuuhun saakka. Helsingissä järjestetään toukokuussa kansainvälinen Cumulus-konferenssi, jonka vetovastuu on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululla. Loppukeväästä opiskelijajärjestö Tokyo ja Aalto-yliopiston alumnisuhteet järjestävät uudenlaisen tapahtuman Arts Exposed! -myyntitapahtuman.

Designpääkaupunki vuosi toteutuu monilla kiinnostavilla hankkeilla, joista kahdesta seuraavaksi lyhyet kuvaukset:

Puurakenteinen paviljonki nousee designpääkaupungin keskeiseksi kaupunkiolohuoneeksi Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon väliselle tontille keväällä 2012. Paviljongin suunnitteluun osallistui 10 opiskelijaa, joista Pyry-Pekka Kantosen ehdotus Museopolku valittiin toteutettavaksi. Paviljongissa järjestetään erilaisia tapahtumia kuten työpajoja, päivätansseja, elokuvanäytöksiä ja designkirpputoreja.

Base of the Pyramid -hanke edistää kestävien ja käyttäjälähtöisten innovaatioiden syntymistä kehittyville markkinoille, muun muassa Intiassa ja Perussa.

Helena Hyvönen