Biotaiteesta

Olen näköjään unohtanut tämän laittaa tänne, vaikka kirjoitus onkin ollut valmiina! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

En ollut kuullut biotaiteesta ennen luentoa, joten tutuistuin sivuihin innolla. Huomasin heti alussa, että tämä ei ole minulle mieleinen taiteenlaji.  Kun sivun avaa, ylälaidassa lukee: “SymbioticA is an artistic laboratory dedicated to the research, learning, critique and hands-on engagement with the life sciences.” Siis laboratioriotyöskentelystä ja tiedon etsimisestä on tehty taidetta, eli taidetta tieteestä. Tutustuin muutamiin näyttelyihin nettisivuilla ja jopa järkytyin hieman. Olen kuullut kuolleiden eläinten käyttämisestä installaatioissa, mutta ihmiskudoksesta tehtyjä kirjankansia? Ei kiitos. Oli näyttelyissä tietysti monia muita ei-niin-radikaaleja teoksia, jotka ovat esimerkiksi kudoksen kasvattamista soluista. Vaikka tällaiset ”taideteokset” ovatkin ehkä uraauurtavia, en luokittelisi taiteeksi sitä, että kasvatetaan ”nahkatakkeja” ihmisen soluista. Mielestäni tiede ja taide pitäisi pitää erillisinä lajeina.

Viceral – The living art experiment sivustolla oli paljon eri teoksia. Katsoin muutaman videon, jossa tekijät esittelivät teostaan ja selittivät miten se toimii. ”Taiteilijoiden” intohimo ja innostus omaa teostaan kohtaan on mielenkiintoista ja innoittavaa.