Asiantuntijaluento nro 6

Kuudennen asiantuntijaluennon piti dosentti Tiina Immonen.  Leunto käsitteli DNA:ta ja perus genetiikkaa. Aluksi käytiin läpi DNA:n kemiallista koostumusta ja reaktioita, minkä jälkeen siirryttiin puhumaan kahdennuksesta ja transkriptiosta. Luenolla käsiteltiin myös hieman ihmisen genetiikkaa. Kuinka monta kromosomia ihmisellä on? Mitkä ovat sukupuolta määrittävät kromosomit?

Luento oli erittäin kiinnostava, vaikka kaikki käsitellyt asiat olivat ennestään tuttuja. Luennoistija oli rauhallinen ja selitti asiat erittäin perusteellisesti ja hyvin. Vaikka Immonen on hyvä luennoimaan on kuitenkin vaikeaa saada näin iso aihealue käsiteltyä yhdellä luennolla. Tämä ei kuitenkaan ole luennoitsijan vika, vaan kurssihenkilökunnan. Olisi mielummin saanut olla kolme luentoa DNA:sta, proteiinien sijaan. Mitoosi käsiteltiin nyt erittäin pinnallisesti (vaikka animaatio oli hyvä) ja meioosi jäi kokonaan käsittelemättä. Hieman jäi myös vaivaamaan että kiinnostavia aiheita, kuten perinnöllisiä sairauksia ja mutaatioista johtuvia vaivoja, mainittiin vain ohimennen kun niistä olisi halunnut kuulla enemmänkin.

Mielestäni hyvän luennon tunnistaa siitä, kuinka paljon keskustelua se synnyttää. Tämän luennon jälkeen oli rutkasti kysymyksiä tarjolla vaikka oli jo iltäpäivä ja kotiinlähdön aika. Luennolla oli suhteellisen vähän opiskelijoita mutta luento vaikutti kiinnostavan ainakin niitä jotka olivat läsnä.