Asiantuntijaluento nro 3

Tätä luentoa piti sama luennoitsija kun viime kerralla, Tuomas Haltia. Hän aloitti luennon kertaamalla viime kerran asioita, mikä on minusta hyvä tapa saada asia “aktiivisesti” muistiin.
Tämän jälkeen jouduttiin heti sivuun aiheesta, kun luennoitsija rupesi selittämään porteiiniputsaamisesta ja yksityiskohtaisesti miten tämä tehdään. Tässä on mahdotonta pysyä kärryillä johtuen nopeasta tahdista ja taustatiedon puutteesta. Kaiken kaikkaan puoli tuntia luentoaikaa oli käytetty ennen kuin päästiin itse luentoaiheeseen.
Luentoaiheena oli entsyymit, eli luento oli luonnollinen jatko-osa edelliseen luentoon(aiheena proteiinit). Entsyymit ovat pääosin tuttuja lukiosta, joten minulle uutta oli lähinna jotkut yksityiskohdat. Tietenkin oli myös asioita jotka vaikuttivat luonnollisilta mutta e kuitenkaan ennen ollut ajatellut niitä, esimerkiksi se että entsyymi(katalysaattori) ei vaikuta reaktion tasapainoon.
Aihe joka kiinnosti minua erityisesti oli inhibiittorit ja niiden mekanismit, eli kilpaileva tai ei-kilpaileva inhibitio. Tästä olisin mielelläni kuullut lisää, minusta on hyvää jos on hiemankin tietoa lääkkeiden toiminnasta pienemmällä tasolla.
Luennon loppuosasta kului suurin osa ajasta näyttämään miten peptidisidos puretaan kymotrypsiinin avulla. Meille näytettiin animaatio jostain nettisivulta, mutta se oli niin pieni projektorinäytöllä ettei kukaan saanut siitä mitään selvä. Tuntui jotenkin tyhmältä kun innostunut luennoitsija puhuu täyttä vauhtia ja osoittaa eri molekyyliosia laserilla kun kuva on niin pieni ettei kukaan paitsi luennoitsija itse nähnyt sitä. Muutenkin niin tämä esimerkki tuli ilman mitään enempää selitystä, joten oli vaikea arvioida miten tärkeä se oikeastaan oli. Vaikka luennot ja luennoitsija yleisesti sanoen ovat hyviä niin tämäntyyppiset asiat kyllä ärsyttävät.