Asiantuntijaluento nro 14

Veli-Pekka Lehdon viimeinen luento käsitteli kudoksia, ja solujen merkitys eri kudoksissa. Luennon alussa käytiin läpi endodermi, mesodermi sekä ektodermi kudostyypit. Lehto raapaisi epigenetiikan pintaa kertomalla hieman historiaa ja painottamalla että kyse ei ole solujen olemassaolosta vaan niiden säätelystä. Luennolla käytettiin paljon uutta terminologiaa, joka kyllä selitettiin hyvin luentokalvoilla ennen kuin päästiin itse asiaan.

Epiteelikudos käytiin perusteellisesti läpi. Luennoitsija taisi huomata että yli 80 sivun pituinen esitys taisi olla hieman liian pitkä, joten muut kudostyypit kuten hermokudos ja sidekudos käytiin vaivihkaa läpi. Toisaalta hyvä asia, sillä luennon toisella puoliskolla kiinnostavin aihe oli lopussa käsitelty kantasolut ja solujen uudistuminen. Solujen uudistuminen ja erilaistuminen kantasolujen avulla on mielestäni varsin kiinnostavaa. Aihetta on käsitelty muillakin kursseilla suhteellisen paljon, joten Lehdon esitys jätti kyllä hieman kylmäksi. Olisi kiinnostanut enenemän kantasolututkimuksen tämänhetkinen tilanne, ja mitä on jo saavutettu. Toisaalta tietyssä lääketieteellisissä sovelluksissa, kuten leukemian hoidossa, kantasoluja käytetään jo päivittäin, joten syvällisempi katsaus tähänkin aiheeseen olisi kiinnostanut.

Luennon aiheet kokonaisuudessaan olivat varsin kiinnostavia, mutta Lehdon, jo tutuksi tullut, luennointitapa inspiroinut. Luennon rakenne ei ollut selvillä eikä aiheesta saanut minkäänlaista kokonaiskuvaa. Luentomateriaaliinkin pätee sanonta “ettei määrä laadun korvaa”. Kalvoissa oli kyllä hyviä kuvia ja sisältö relevanttia, mutta ongelma on esillepanossa ja rakenteessa.

Luentoaihe on hyvä päätös solubiologialle, ja olisi samalla hyvä alku anatomialle ja elimille. Sääli sinänsä että kurssi loppuu tähän. Olisi luonnollista jatkaa anatomian parissa, syventyen eri sisäelinten toimintaan ja rakenteeseen.