Asiantuntijaluento nro 11

Tällä kertaa luennoitsijana oli dosentti Nina Peitsaro, ja aiheena oli solujen metabolia. Luento alkoi perinteisellä aiheen esittelyllä ja hieman kertauksella anabolisista ja katabolisista reaktioista sekä ATP:n funktiosta. Uutta tietoa minulle oli NAD/NADPH, eli tärkeä elektronisiirtoentsyymi josta kerrottiin enemmän luennon loppuosiossa.
Peitsaro puhui hyvin selkeästi ja aiheet olivat hyvin jaettu osioihin, mikä helpotti kärryillä pysymisen. Vaikka hän ei käyttänyt mikrofonia niin hänen äänensä kuului hyvin vaikken istunut ihan ensimmäisillä riveillä.
Tämän jälkeen aiheena oli mitokondrio, eli solun “energiavoimala”. Luennoitsija näytti kiinnostavan kuvan eri elinten mitokondrioiden ulkonäköeroja. Mitään syytä näihin eroihin hän ei kuitenkaan kertonut. Siitä mistä olisin myös kuullut enemmän on mitokondrion syntyminen endosymbioottisesta bakteerista, sekä sen omasta (osittaisesta) genomista. Mitokondrion solukalvoista ja niiden ionitasapainosta sekä potentiaaligradienteistä oli kiinnostavaa kuulla tässä yhteydessä, käyn nimittäin kurssia ’Biosähköiset ilmiöt’-kurssia jossa ollaan käsitelty hermosolujen kalvoja ja impulsseja.
Glykolyysiä käytiin läpi jotenkuten yksityiskohtaisesti, painokohtana oli ”win/loss”, eli kuinka paljon ATP:tä (ja muuta) saatiin eri vaiheissa ja miten suurilla kustannuksilla. Myös maitohappofermentaatiosta kerrottiin, ja opin miksi se on tärkeä prosessi lihaksissa jos happea ei ole saatavilla tarpeeksi.
Luennolla käsiteltiin myös rasvahappojen oksidaatiota ja sitruunahappokiertoa, sitruunahappokierrosta en tosiaan saanut mitään hyvää yleisymmärrystä, tuntui että käytiin läpi pelkät yksityiskohdat mikä ei auttanut ainakaan minua koska minulta puuttui taustatieto aiheesta. Muuten sanoisin että tämä luento oli yksi paremmista tällä kurssilla, luennoitsija osasi tehdä aiheesta kiinnostavan.