Asiantuntijaluento nro 10

10. asiantuntijaluennon piti syksyltä tuttu Veli-Pekka Lehto ja aiheena oli solun jakautuminen sekä solusykli. Alue oli ainakin minulle suurin osin tuttu entisestä, mutta oli hyvä kerrasta aihetta sillä lukiosta on jo pitkä aika.
Luennon alussa kesti kauan ennen kuin päästiin itse aiheeseen, eli solun jakautumiseen. Mitoosin ja sytokineesin yksityiskohtiin ei menty, joten tämä taisi olla pelkkää kertausta kaikille läsnäoleville. Tämän jälkeen Lehto esitti retorisen kysymyksen syystä miksi solut erilaistuvat, johon hän itse vastasi että tämä johtuu epigeneettisistä ilmiöistä. Mitä nämä ilmiöt ovat niin hän selitti vain ohimennen vaikka aihe kuulostaa kiinnostavalta. Tosiaan epigeneettiset ilmiöt eivät olleet luennon aihe.
Solusyklin eri vaiheista esitettiin hyviä kuvia jotka auttoivat tiedon visualisointia, mutta samalla luennoitsijan hidas läpikäynti teki keskittymisestä vaikeaa sekä tylsää vaikka aihe olikin kiehtova.
Tauon jälkeen Lehto kertoi telomeereistä ja telomeraasista, mikä on kiinnostavaa mutta niistä kerrottiin jo viime luennolla. Toki ymmärrän miksi hän kertoi niistä sillä ne ovat apoptoosiin liittyviä, mutta kannattaisi kuitenkin tarkistaa etteivät luennoilla toisteta asioita tarpeettomasti. Apoptoosin mekanismit olivat minun mielestäni hyvin kiinnostavia koko systeemin fiksuuden takia. Ajatus siitä että solun ”default” on kuolema(eli ilman eri kasvutekijöitä) on mielestäni jotenkin huvittava. Luennoitsijan esittämä vertaus nekroosin ja apoptoosin välillä oli hyvin kuvaava ja kertoo myös hyvin miten sen tapaista mekanismia tarvitaan.
Sanoisin että luento oli kiinnostava mutta myös hieman tylsä sen hitauden takia sekä myös sen takia että tuntuu siltä että aihetta käytiin läpi vain pinnallisesti, ymmärrän toki että tämä on pelkkä peruskurssi.