Asiantuntijaluento 8, sokerit

Kevätlukukauden ensimmäisellä asiantuntijaluennolla Risto Renkonen lääketieteellisestä tiedekunnasta luennoi sokereiden käytöstä lääketieteessä. Sokereista on opittu paljon jo lukion biologian ja kemian tunneilla, mutta sokereiden lääketieteellinen käyttö, joka oli luennon pääaiheena on jäänyt vähemmälle. Luennon ensimmäisellä puoliskolla käytiin läpi eri sokererit: monosakkaridit, disakkaridit ja polysakkaridit. Varsinkin nämä asiat olivat vielä hyvin muistissa ja asia olikin suhteellisen hyvin tiedossa. Opin lähinnä entsyymejä, jotka pilkkovat sokereita elimistössämme, esimerkiksi amylaasi.

Tutun alun jälkeen alettiin puhua sokerikoristeista. Tästä en ollut kuullut aiemmin yhtään mitään, ja tipuin aika nopeast kärryiltä. Proteiinien sokerikoristelu on lääketieteellisesti merkittävä, ja se hankaloittaa sokeritutkimusta. Muuten sokerikoristeet jäivät minulle hyvin epäselväksi. Luennolla käsiteltiin myös glykoproteiinien tehtävät, esimerkiksi se, miten tietyt bakteerit tarttuvat sekä se, miten glykoproteiinit osallistuvat valkosolujen kiertoon. Tämäkin oli minulle täysin uutta asiaa, mutta tätä oli huomattavasti helpompi seurata, kun proteiinien sokerikoristelua, ehkä käytäntö kiinnostaa vain teoriaa enemmän. Olisi ollut myös kiinnostavaa kuulla enemmän sokerilääkkeistä, sekä sokereiden käytöstä esimerkiksi hylkimisreaktioissa.

Kokonaisuutena luento oli minusta todella hyvä, kiinnostavin tähän asti olleista luennoista, luennoitsija puhui selkeästi ja johdonmukaisesti. Luentokalvot ovat tosin omasta mielestä aika epäselviä, ja asioiden kertaus pelkästään luentokalvoja lukemalla on todella vaikeaa, aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava, että viitsii nähdä vaivaa ja etsiä tietoa muualtakin.