Arvot mekin ansaitsemme

Aalto-yliopiston opiskelijoita

Aalto-yliopiston arvoja ovat intohimo uuden etsimiseen, vapaus luovuuteen ja kriittisyyteen, rohkeus vaikuttaa ja menestyä sekä vastuu välittää, suvaita ja innostaa. Arvojen perustana on eettisyys, avoimuus ja tasa-arvo.

Yliopiston valmisteluvaiheessa arvojen kiteyttämiseen käytettiin vuorovaikutteista prosessia. Akatemiaprofessori Jukka Seppälän vetämä työryhmä tuotti prosessin syötteeksi monipuolisella joukolla pohdittuja ehdotuksia.

Näillä arvoilla yhteisömme tavoittelee maailmanluokkaa. Haaste on mittava. Siksi nöyryyttä ei pidä unohtaa, vaikkei sitä ole omana arvona mainittukaan.

Käytännön ratkaisut ja valinnat viime kädessä punnitsevat, ovatko arvot aitoja vai onttoja. Arvoja voi testata vaikkapa ajankohtaisten kestävän kehityksen asioiden merkeissä:

Arvojensa pohjalta Aalto-yliopisto ottaa myös ympäristömme tilan vakavasti. Kestävän kehityksen toteutussuunnitelma pureutuu tutkimukseen ja opetukseen mutta myös yliopiston omaan tapaan toimia.

Kestävä kampus on sateenvarjo, jonka alla mietitään fiksumpia tapoja elää yliopistossa. Nykyinen meno ei edistä pienempää kengännumeroa hiilijalanjäljelle. Kampusvision yhtenä kulmakivenä onkin mahdollisuus luoda kestävämmin toimiva uudistettu ja yhtenäinen kampus.

Kun yliopisto toteuttaa kestävän kehityksen ideaa, se tulee tehdä yliopistolle luonteenomaisesti, siis kaikkea ajattelua ja tekemistä kriittisesti arvioiden. Itsekriittisyys erityisesti on vaikea laji.

Asiat ja mantrat tulee kyseenalaistaa. Yliopistossa varsinkin pitää uskaltaa kysyä, montako senttiä reilun kaupan eurosta päätyy alipalkatulle viljelijälle ja montako jää kaupan syövereihin. Myös omaan ravintolaamme aiotun lähiruuan ekologisuudesta tulee edellyttää tapauskohtaista näyttöä. Ekologisen liikkumisen faktat pitää avata kriittiselle keskustelulle yhden totuuden toitottamisen sijaan.

Yliopisto on uskollinen perusarvoilleen silloin, kun se ei purematta niele hyvännäköistäkään tavaraa. Joku voi nähdä tässä arvojen ristiriidan. Minä en näe.

Mauri Airila

***
Kuva: Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaisissa jaettiin ensimmäinen Vuoden opiskelijateko -palkinto, jonka sai Aalto on Tracks-hanke. Kuvassa junalla Helsingistä Shanghain maailmannäyttelyyn matkanneita Aallon opiskelijoita ja henkilökuntaa.