Aivot Avoinna – Katse Syvälle Aivoihin

Terve arvoisa blogimme lukija!

Olet saapunut seuraamaan Vilin, Lauran ja Samulin blogia. Blogimme tarkoitus on seurata Aalto-yliopiston kurssilla “Johdatus ihmisaivojen rakenteeseen ja toimintaan” keväällä 2012 käsiteltäviä mielenkiintoisia ihmisaivoihin liittyviä ilmiöitä.

Olemme kaikki ELEC-koulun bioinformaatioteknologian ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita. Kurssi kuuluu ohjelmamme yhteisiin opintoihin, mutta ennen kaikkea meitä kiehtoo kurssin keskipiste – ihmisaivot – siis jokapäiväistä interaktiotamme ympäristön suhteen säätelevä keskus, joka ohjaa kehossamme niin tiedostamaamme kuin tiedostamatotankin toimintaa.

Bioinformaatioteknologian opiskelijoina meitä kiinnostaa yleisesti kurssin sisältö laajasti. Matematiikan ja fysiikan seassa tämä on se kurssi, jota on odotettu. Pääaineemme ovat biologinen tekniikka, biologinen kemia sekä biologinen elektroniikka. Siksi siis meitä kiehtoo tutkimus ja interaktio ihmisaivojen kanssa niin pintatasolla, sähkömagneettisella tasolla, kuin kudostasollakin. Yksi meistä on myös hyvin kiinnostunut ihmisen psykologiasta, joten keskittymme kurssin aikana blogissamme myös laajemmin ja pohdiskelevasti ihmisen käyttäytymiseen ja sen säätelyyn. Kuitenkin solubiologiaa lukevina biolaisina myös aivojen patogeenisuus ja erityisesti siihen liittyvät hoito- ja tutkimusmenetelmät kiinnostavat meitä kovasti, sillä tällä alalla on myös suuret kasvu- ja kehitysmahdollisuudet tulevaisuuden tekniikan markkinoilla.

Ihmisaivojen tutkimus ja tuntemus ovat vielä alkutaipaleillaan – aivoista ei vielä läheskään tiedetä sitä kaikkea, josta olisi meille hyötyä. Parempi ihmisaivojen tuntemus voisi auttaa löytämään yksinkertaisemmat ja toimivammat hoito- tai ehkäisymenetelmät niin epilepsian, Alzheimerin taudin kuin migreeninkin osalta tekniikan sovelluksia hyödyntäen. Koska alamme on vielä hyvin nuori, on tutkittavaa ja ennen kaikkea löydettävää vielä paljon. Tämän ansiosta myös alan työllistämismahdollisuudet nyt ja varsinkin tulevaisuudessa voivat olla hurjat!

Hauskoja lukuhetkiä blogimme parissa nyt, ja myös jatkossa!

– Vili, Laura & Samuli