Aisteja, motoriikkaa ja kuvantamista – Luento 5

Luennolla käytiin aisteista läpi kuuloa ja näköä. Korva rakennetta käytiin yleisesti sekä sen verran, mistä soluista signaaleja lähtee. Rakenne kehittymistä evoluutiossa ei voi kuin ihailla. Nippelitietoja jatkettiin myös kuuloradalla. Yleisesti ottaen rakenne ja kuulorata tuntuvat aika turhilta asioilta opeteltaviksi yksityiskohtien osalta. Kyky erottaa äänen tulosuunta oli kaikista mielenkiintoisin asia, siitä olisi voinut kuunnella oman luennon verran.

Näköön keskityttiin enemmän, ja asiaa tuli rakenteen lisäksi esimerkiksi miten eri kulmat ja muodot aktivoivat soluja erilailla. Myös näön käsittelyreitit aivoissa saivat paljon huomiota, mutta näitä käsiteltiin lopulta aika pintapuolisesti ja taas nippelitietomaisesti luettelemalla lyhyitä termejä. Mieleen tuli vääjäämättä, onko sellaisten asioiden painottamisessa mitään järkeä. Olisi kiva tietää millä tarkkuudella tälläisiä juttuja pitää tentissä osata.

Motorisessa järjestelmässä lueteltiin myös ratoja, sekä lisäksi refleksien ja liikeratojen muodostumista. Asiat jäivät taas aika pintapuoliseksi, tarkoitus on luultavasti antaa lähinnä ensivaikutelma ja yleiskuva asioista. Eri asioita oli tässä vaiheessa tosin lueteltu jo niin paljon, ettei paljoa jääny millään tasolla päähän.

Viimeiseksi käsiteltiin aivotiloja ja eri kuvantamismenetelmiä, kuten fMRI, MEG ja TMS. Kalvoissakin mainittiin, että jos yhden aivojen atomit ja niitten tilat saataisiin täydellisesti kopioitua, olisi kopion muisti ja ajatukset täysin samat. Tämä on tietenkin täysin loogista ja oletettavasti itsestään selvää useimmille ihmisille, mutta olisi mielenkiintoista tietää esimerkiksi uskonnollisten ja vastaavien ihmisten mielipidettä tähän asiaan. Kuvantamismenetelmistä kerrottiin yleisiä tietoja sekä toimintaperiaatteita, ja niistä saikin ihan mukavan yleisvaikutelman.