9. Asiantuntijaluento, Solujen viestintäjärjestelmät – Katri Koli, 23.01.

Joulutauon jälkeen palailtiin kurssille sokereita käsitellen. Kevään toinen asiantuntijaluento käsitteli solujen viestintäjärjestelmiä – siis sitä, miten soluja ohjataan kasvamaan, erilaistumaan ja uusiutumaan/jakautumaan. Mieleen jäi erityisesti se, miten solut saavat jatkuvasti sekä positiivisia että negatiivisia signaaleja. Toteutunut käytös onkin näiden signaalien summa.
Kalvot olivat erityisen siistin näköiset ja hyvin rakennetut. Valitettavasti luennoitsijan ääni oli hieman heikko – ehkä ensi kerralla kannattaa käyttää mikrofonia. Yleisesti ottaen kuitenkin erinomaisesti toteutettu luento.
Hormonien tuotanto, merkitys ja välitys oli tuttua. Lähiympäristössä tapahtuva solujen välinen viestintä oli tietoa, joka tuntui uudelta. Erityisen kiinnostavaa oli kantasolut ja erilaistuminen. Luennoitsija oli myös tarjonnut kiitettävästi tietoa omasta mielenkiinnon kohteestaan TGF-β:sta laaja-alaisesti.
Luennon lopuksi tarjoiltu katsaus syöpään, sen syntyyn ja toimintaan oli äärimmäisen mielenkiintoista. Kasvunsäätelytekijöillä on tietysti keskeinen osa syövän synnyssä ja etenemisessä. Jälleen aiheeseen liittyi myös TGF-β. Mielenkiintoinen kokonaisuus.