8. asiantuntija luento: Risto Renkonen

Risto Renkosen luento sokereista oli hyvin toteutettu. Luennoitsija puhui mukavan kovaa, selkeästi ja hyvällä nopeudella. Puhe ei ollut liian jäykkää ja muutamat hauskat esimerkit, esimerkiksi ”norsun kärsä – norsun häntä” -liitos sokereissa jäi mieleen. Silti välittyvä kuva oli hyvin asiantunteva ja jämpti, ei liian löysä.

Mitä tulee itse luennon sisältöön, oli alkupuolisko jo hyvin pitkälti ennestään tuttua peruskauraa. Uusia asioita päästiin ihmettelemään kun perehdyttiin sokeri-peptidisidoksiin. Erityisesti N-linkattujen sokereiden törröttäminen proteiinin rungosta ja sen merkitys erilaisissa tunnistus-, kiinnitys- ja viestintätehtävissä jäi mieleen. Täysin uutta oli myös se, kuinka N-sokerilinkattuja peptidiketjuja valmistetaan kiinnittämällä ensin isohko polysakkaridi peptidiin, karsimalla osa monosakkarideista pois ja sitten taas lisäämällä uusia monosakkarideja ja se että tätä käytetään soluilla laadunvalvontaan. Lektiinejä pyöriteltiin luennolla jonkin verran, ja niistäkin selvisi kaikenlaista uutta.

Loppuvaiheessa luentoja löytyi sekä aiheita joista olisi kuullut mielellään lisää että aiheita jotka eivät herättäneet juuri minkäänlaista kiinnostusta. Ensin mainittuja olivat hylkimisreaktiot ja influessavirukseen kulkeutumiseen liittyvät sokerit sekä sitä vastaan käytettävä sokerilääke. Myös muokattu EPO-hormoni oli hyvin kiintoisa. Toista, ikävämpää laitaa edustivat tutkimus- ja mittausvälineistöt kuten NMR ja massaspektrometria. Niillä on toki oleellinen tehtävä tutkimuksessa, mutta aiheena ne ovat puuduttavia. Valkosolujen kierto ja sLex liikkuivat mielenkiintoisuusasteikon keskiosissa. Tosin olisi ollut hauskaa nähdä luennolla mainittu video valkosolujen liikkeestä allergiareaktiossa.