7.2. Bakteerit

Luennon aiheena olivat bakteerit ja luennoitsijana toimi Mikael Skurnik Haartman instituutista. Bakteerit ovat mielestäni hyvin mielenkiintoinen aihe, sillä on hyvin jännittävää, miten niin pienet solut voivat saada aikaan suuria maailmanlaajuisia epidemioita. Bakteereitahan on tutkittu paljon ja monien lajien genomi on sekvensoitu, joten niistä saadaan paljon tietoa.

Luennoitsija puhui arkkibakteereista, jotka ovat alkeellisimpia bakteereita maan päällä. On mielenkiintoista, miten äärimmäisissä oloissa ne voivat elää. Ne kestävät jopa yli sadan asteen lämpötiloja ja hyvin happamia olosuhteita. Normaalit bakteerithan yleensä tuhoutuvat jo paljon alhaisemmissa lämpötiloissa. Oli myös jännittävää kuulla, että näitä bakteereita elää myös ihmisen mikrobistossa.

Luennoitsija muistutti mieleen toissakesäisen Saksan EHEC -epidemian. Bakteerien aiheuttamaan tartuntaan kuoli parikymmentä ihmistä. Nämä bakteerit olivat lähtöisin luomu-tilalta ja sen takia levisivät vihannesten kautta. Ihminen on melko kyvytön tällaisten uudenlaisten bakteerien torjunnassa, sillä vanhat antibiootit eivät välttämättä tepsi niihin. Varsinkin, jos kanta on hyvin aggressiivinen ja leviää nopeasti. Mietin, että onneksi lääketiede on nykyään niin kehittynyttä, että on mahdollista kehittää hyvinkin tehokkaita lääkkeitä. Parisataa vuotta sitten bakteeri olisi todennäköisesti tappanut paljon enemmän ihmisiä.

Luennolla käytiin läpi myös bakteerien rakennetta ja erilaisia tunnistusmenetelmiä, kuten gram-värjäys. Mikroskooppikuvat antoivat hyvän kuvan siitä, miltä bakteerien rakenne näyttää. Olisi hienoa olla itse kehittämässä joskus menetelmiä tuhoamaan näitä pieniä taudinaiheuttajia. Tosin ilman niitä ei olisi elämää, sillä aikuisellakin ihmisellä on suolistossaan 100 000 miljardia mikrobisolua, jotka toimivat erilaisissa tehtävissä.