4. luento, 15.11.2012: Proteiinisynteesi, muokkaus ja kohdentuminen (Tuomas Haltia)

4. asiantuntijaluennolla jouduttiin noin 58,275% takaisin lukion penkille dosentti Tuomas Haltijan johdattamana. Itse olin luentoa edeltävänä yönä nukkunut 13h joten silmät pysyivät helposti auki ja keskittymisvaikeudet olivat vähäisiä lukuunottamatta järjetöntä himoa lasipullo Coca-Colaa kohtaan. Luennon alkuun käytiin takaumana edelliseen luentoon lysotsyymin toiminta periaate, jonka jälkeen aloitettiin luennon virallisen aiheen läpikäynti.

Okei lukiokamaa siis suuhun, mikä oli hyvä asia sillä ainakin itseltäni olivat jotkin transkriptioon ja translaatioon liittyvät perusasiat varsinkin termistö vuosien saatossa päässeet unohtumaan. Kuvien käyttö luennoilla on ollut mielestäni erittäin mielekästä. Itselläni se helpottaa käsiteltävän asian hahmoittamista ja tätä kautta oppimista. Kuvat jäävät siis paremmin mieleen kuin pelkkä tylsä teksti. Luennolla näytettiin myös varsin dramaattinen video proteiinisynteesistä joka itselläni nostatti suorastaan tunteet pintaan. Yksi asia mitä en ole koskaan ymmärtäny eikä sitä ole kunnolla käytykkään on se miten ATP:n tai GTP:n energiaa konreettisesti käytetään näissä kyseisissä reaktioissa, miten se purkaantuu ja miten se siirtyy. Uutena mielenkiintoisena asiana tarkasteltiin aminoasyyli-tRNA-syntetaasin sekä ribosomin rakennetta ja toimintaa huomattavasti tarkemmin kuin lukiossa, edelleen havainnollistavia kuvia apuna käyttäen. Luennon lopuksi käytiin asiaa proteiinien merkkaamisesta esim. rasvahapolla tai sokerilla johon toivottavasti palataan myöhemmin syvällisemmin, sillä metodit jäivät hieman epäselviksi ja asia kuulosti erittäin konkreettiselta solun toiminnan ymmärtämisen kannalta.

Luento oli tiivis pakkaus hyvin esitettyä tietoa. Sitä oli miellyttävä seurata ja itselläni luennosta jäi hyvin kirkas muistikuva takaraivoon ja aihealue on hallussa paremmin kuin mitä se on koskaan ollut.